Пациенти от Русе: Ковид измести на заден план останалите болести

5
Много от лекарите масово предписват лекарства за лечение на Ковид вместо да търсят други причини за неразположението на пациентите
Много от лекарите масово предписват лекарства за лечение на Ковид вместо да търсят други причини за неразположението на пациентите Снимка: Dunavmost

Много от лекарите масово предписват лекарства за лечение на Ковид вместо да търсят други причини за неразположението на пациентите

Коронавирусът измести на заден план останалите болести и много от лекарите масово предписват лекарства за лечение на ковид вместо да търсят други причини за неразположението на пациентите, оплакват се русенци, цитирани от Русе Медиа

Младеж от Русе например разказва, че е вдигнал висока температура с общо неразположение. За всеки случай си е направил PCR тест, който се е оказал отрицателен. Тъй като не е успял да свали температурата, а тя е продължавала да се покачва, в почивния ден е потърсил медицински съвет. Лекарката е била категорична, че става дума за ковид, въпреки отрицателния тест, направен същата сутрин.

Вместо да потърси друга причина, му е изписала куп лекарства за симптоми, които няма, за да го лекува от евентуалния коронавирус. От аптеката, където отишъл да си вземе предписаната рецепта, станало ясно, че през целия ден са изписвали едни и същи лекарства на всички пациенти, с презумпцията, че са болни от коронавирус. Впоследствие става ясно, че младежът има бактериална стомашно-чревна инфекция, за която лечението е съвсем различно.

Русенец споделя друг абсурден случай – при инцидент наранява ръката си и има силно кръвотечение. Отива в спешното отделение, но там не могат да го прегледат и окажат първа помощ, преди да е тестван за коронавирус. Такива са разпорежданията на здравното министерство, за да се пазят медиците от евентуален заразен пациент. А дали това време за тестване няма да е фатално – отговор няма.

Други пациенти се оплакват, че личните им лекари не искат да ги преглеждат, ако имат съмнения за коронавирус. Изпращат ги директно в ковид зоната, където следва дълъг алгоритъм на чакане на студа през зимата. За да те прегледат в ковид зоната, трябва първо да се направи бърз тест, който излиза до 30-40 минути. Чакаш навън за резултата. Ако е положителен, тогава вече можеш да се наредиш на опашката за преглед в ковид зоната. Оттам най-често те препращат за рентгенова снимка, където чакаш да те извикат, и накрая си прегледан от лекар, който изписва дълга рецепта за минимум 150 лв.

Това не важи за всички лекари, уточняват пациенти. Някои споделят, че джипитата им ги проверяват всеки ден, ако са болни от коронавирус, и следят състоянието им, макар и по телефона. И са благодарни за отношението на медиците.

Самите лекари също споделят, че има и други заболявания, освен ковид, и не трябва всичко да се слага под общ знаменател. Затова се опитват да са полезни на пациентите си и да преценяват според симптомите и изследванията какво е заболяването.

От РЗИ - Русе също коментираха, че за съжаление се наблюдава неглижиране на хронични и други болести, а пациентите се страхуват да ходят на преглед или да постъпват в болница от страх да не се заразят с коронавирус. Това усложнява състоянието им и понякога се стига до фатален изход, тъй като лечението е закъсняло.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Бил Гейц
    Ей лайнар ще те чипирам! Променям ти ДНК-то барем поумнееш малко тъп мангал такъв. Ще ти пръсна гъза!
  • 1
    2
    Дарвинчо
    Абе игленик, това, което на вас ви бият не са ваксини, а ескпериментални генни терапии. Толкова си т ъп, че даже това не си разбрал. Болниците се пълнят с безмо зъчни ковидари като теб, които получават тромбози, перикардити, или се парализират от експерименталните генни терапии. Докторята в бг са едни простu, крадливи и лъжливи измамници - още дълго ще продължават да раздухват несъществуваща пандемия, само заради допълнителните парични средства, които получават за ковид. В момента около мен не познавам нито един болен от корона-вирус, за сметка на това върлува сезонен грип, който е много по- заразен, но за него не се споменава нито дума.
  • -6
    1
    Аха
    Ами това е цената на пишман свободата. Не се ваксинирайте и още време ще откара така щото болниците се пълнят с олигофрени които трябва да се разболеят че да осъзнаят че ковид съществува и при първите си симптоми почват да вият като линейка да ги хоспитализират зор заман да не пукнат че без тях света няма да се върти повече.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари