Лекарства за грип и антибиотици поскъпнаха с до 60%

0
83 лекарства без рецепта с по-високи цени
83 лекарства без рецепта с по-високи цени Видео: Bulgaria ON AIR

83 лекарства без рецепта с по-високи цени

Поскъпването е регистрирано от фармацевтичните компании за месеците от март до юни. Най-голям скок в цените има сред препаратите за грип и настинка. като таблети срещу температура, сиропи, капки за нос и хапчета за гърло.

Това показва статистиката на Националния съвет по цени и реимбурсиране. Според брашна ръст в цените има още от началото на годината.

"Има лекарства, които са вдигнати от началото на годината, има такива, които са вдигнати по-късно. Всяка година се случва, разрешено е за ОТС-тата с размера на годишната инфлация", коментира Николай Костов от Асоциацията на аптеките, предаде Bulgaria ON AIR.

С 31% е поскъпнала една от разновидностите на ибупрофена. С 15-20% скок пък има при повечето сиропи и таблетки срещу кашлица и болно гърло, показва справката в регистъра на цените. Увеличението на някои стига и до 60% спрямо старата цена.

Според експертите обаче, скокът на цените няма общо с пандемията от Ковид-19.

"Има лекарства, които нямат нищо общо с Ковид-19 заболяването, има и по лекарско предписание, но пак искам да кажа, около 80 лекарства не са нищо особено като брой съотнесени към общия брой лекарства на пазара", каза още Костов.

По-високи цени се забелязват и при някои антибиотици. От бранша казват, че явлението не е необичайно.

В същото време от Министерството на здравеопазването информират, че заради пандемията с коронавируса има увеличаване на цените на суровините за медикаменти в световен мащаб.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари