Лекари ще могат да отказват помощ на агресивни пациенти

2
Изключение ще се прави само ако пациентът е в спешно състояние
Изключение ще се прави само ако пациентът е в спешно състояние Видео: БНТ

Лекари и зъболекари ще могат да отказват помощ на агресивни пациенти.

Това е записано в Националния рамков договор за следващите 3 години. Изключение ще се прави само ако пациентът е в спешно състояние, предава БНТ.

Доктор Емил Величков е нападнат с нож от двама наркозависими в кабинета му в Пазарджик през миналата година. Отказал им рецепта за лекарства с упойващ ефект. Казва, че по принцип агресивен пациент не може да очаква помощ от медик.

"Позовавайки се обаче на положената клетва, едва ли ще има лекар, който ще откаже медицинска помощ на пациент. Стига да е в неговите възможности, разбира се, ако пациентът не е много агресивен.", каза д-р Емил Величков.

В етичния кодекс на лекарите отдавна е записано, че медик може да откаже помощ на агресивен пациент. От тази годна текстът е част от договор, който урежда отношенията между лекарите и Здравната каса.

"Ние сме свидетели на много моменти, в които пациенти си позволяват само за това, че не може да се отказва лечение в кабинета, да се държат грубо.", каза с-р Иван Маджаров, председател на БЛС. 

Д-р Цветан Райчинов, управител на ДКЦ 1, Русе: "Съвсем оправдано е в такива случаи - явно пациентът не търси помощ, а търси скандал."

От Националната пациентска организация определиха новото правило като добро. Но предупредиха за подводни камъни при тълкуването на текста.

Наталия Маева, говорител на Националната пациентска организация: Може да има момент, в който някой от лекарите наистина да откаже медицинска помощ и да имаме неприятен завършек на някой пациент, който се намира в спешно състояние.

След нападението, доктор Величков е монтирал паникбутон в кабинета. А в една от русенските поликлиники има физическа охрана и видеонаблюдение.

"Това до голяма степен възпира такива прояви", каза д-р Цветан Райчинов,

През първото полугодие на миналата година нападенията над медици в спешни отделения са 34. Регистрирани са и почти 230 случая на вербална агресия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари