Лъч надежда за пациентите, борещи се за всяка глътка въздух

1
Клиника във Виена възобновява приема на българи за трансплантации
Клиника във Виена възобновява приема на българи за трансплантации Снимка: bTV

След почти двугодишно прекъсване на договора с клиника за белодробни трансплантации във Виена, по време, на което починаха шестима българи, се очаква договорът да бъде възобновен.

За това информира Стефан Тамбуев, председател на Сдружението на пациентите с дихателни заболявания. Към момента от нов бял дроб у нас спешна нужда имат над 15 души, предава Дарик.

До пролетта на 2017 година нуждаещите се от спешна белодробна трансплантация български пациенти се оперираха в болница във Виена. След това договорът с лечебното заведение бе прекъснат, а  от здравното министерство обясниха, че това е решение на самата болница.

Причината била в нови регламенти на организацията „Евротрансплант”, според които водещите европейски клиники щели да поемат пациенти само от страни, които са пълноправни членки на организацията. Въпреки че България не е, договорът ще бъде възстановен и поне спешните пациенти ще се трансплантират, категоричен е Стефан Тамбуев:

Очакваме продължение на договора с Виена и нататък да продължим да трансплантираме наши пациенти, както беше до преди година и половина.Това са очакванията и този път тези очаквания са много реалистични. След като аз като шеф на пациентска организация, а обикновено пациентските организации са критиците на темата, ви казвам, че този път вероятно нещата ще се случат, това значи, че съм убеден в това, което ви казвам. Започваме да броим дните от края на януари нататък.

Преди дни у нас почина поредният пациент, чакащ белодробна трансплантация – 17-годишно момче. Към момента официално споразумение с чуждестранна клиника за лечение и трансплантации на български пациенти няма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари