Крум Зарков е аут от ръководството на БСП

1
Водачът на листата в Русе поиска оставката на Нинова след провала на изборите на 4 април
Водачът на листата в Русе поиска оставката на Нинова след провала на изборите на 4 април

Под предлог че няма да дублира водачи и шефове, Нинова прочисти бюрото

Янаки Стоилов и Крум Зарков, които единствени от членовете на Изпълнителното бюро поискаха оставката на лидерката Корнелия Нинова след провала на БСП на изборите на 4 април, вече са аут от тясното партийно ръководство.

Това се случи, след като Нинова съчета подбора на водачите на червени листи за 11 юли и промените в Изпълнителното бюро. Националният съвет на партията се събра вчера, за да гласува новите имена. Ръководството е било одобрено със 152 гласа “за” и двама “въздържали се”.

Водачите на листи няма да са в Изпълнителното бюро, обявила Нинова пред пленума. Но не било направено уточнението, че това няма да важи за зам.-председателите на партията и за секретарите на бюрото, пише вестник 24 часа.

Така от ръководството изпадат освен Зарков (който е водач в Русе) още Георги Свиленски (първи в 24-и МИР в София), Манол Генов (в Пловдив-област), Иван Иванов (в Шумен) и Стоян Мирчев (в Перник). Целта е да се ангажират повече хора от партията - едни със законодателната дейност, други с партийната, обясниха от “Позитано” 20.

4-ма от досегашните заместници на Нинова запазват постовете си - Кристиан Вигенин, Атанас Зафиров, Ирена Анастасова и Владимир Москов. Първите трима отново са и водачи на листи - съответно в Ямбол, Сливен и Ловеч.

Досега с ранг на заместник беше и служебният правосъден министър Янаки Стоилов, който бе начело на Комисията по идейно и програмно развитие на БСП.

По-голямата част от състава на Изпълнителното бюро обаче остава същият. Вяра Емилова и Христо Проданов отново са секретари, но такъв вече е и Стефан Бурджев. Емилова отново е водач на листата в Силистра, а Проданов запази първото място в 23-и столичен МИР.

Георги Гьоков и Таско Ерменков, които вече няма да са водачи на листи, пък бяха компенсирани с места в бюрото.

Сред новите попълнения в тясното партийно ръководство са още общинският съветник от Сопот Станислав Стоенчев, общинският съветник от Златоград Емил Хумчев, бившият кмет на Мездра Генади Събков, ексдепутатът проф. Георги Йорданов от Пловдив, бившият кмет на Велики Преслав Александър Горчев. Повечето от тях са и местни партийни шефове. Те са избрани на регионален принцип, така че да се покрият 6-те района за планиране в страната, обясниха от “Позитано”.

В Изпълнителното бюро отново са и Бриго Аспарухов, Асен Гагаузов, Катя Георгиева, Борислав Гуцанов, Трифон Панчев, Стойко Танков, Боян Иванов и проф. Радослав Гайдарски.

От тях водач досега бе само Гуцанов, но на 4 април във Варна БСП отбеляза третия си най-слаб резултат в страната след смесените региони Кърджали и Разград. Сега самата Нинова ще поеме водачеството там.

Досега тя бе начело в Пловдив-град, където освобождава мястото за втория - проф. Иво Христов. В 25-и МИР в София Нинова запазва първата си позиция.

Липсата на диалог и това, че няма промени начело на листите в трите столични района, разгневило лидера на БСП - София, Калоян Паргов. Той обявил, че с тези водачи градската организация няма да носи отговорност за резултатите.

Едва 7 са новите имена сред водачите на БСП, 19 запазват местата си. Крум Дончев отново е начело в Габрово, Филип Попов - във Видин, Атанас Костадинов - в Монтана, Иван Ченчев - в София-област, Кольо Милев - в Търговище.

Освен лидерката още 3-ма сменят регионите. Журналистът Велизар Енчев от Хасково минава в Кърджали, след като имаше недоволство срещу него от структурата. В Кърджали начело бе младата Петя Михалевска, която сега ще води в Смолян. А досегашният водач там Александър Симов отива във Враца.

Една от изненадите е Драгомир Стойнев, който ще оглави листата в Пазарджик. Той е от вътрешната опозиция.

И за Добрич има ново име - вместо местната лидерка Мая Димитрова първи става ексдепутатът Димитър Данчев.

Рокади има и в два от най-проблемните за БСП региони на предишните избори. В Разград вместо Таско Ерменков начело ще е общинската съветничка и дългогодишен лидер на социалистите там Елка Неделчева. В Кюстендил председателят на местната организация Бойко Клечков сменя ексдепутата Румен Георгиев.

Новият партньор на БСП Георги Кадиев повежда червените в Стара Загора, където досега бе Георги Гьоков, който най-вероятно ще е втори.

На АБВ е дадено първото място в Хасково - за зам.-председателя Владимир Маринов.

В други проблемни за БСП райони като Благоевград, Перник и Плевен обаче местата си запазват водачите проф. Георги Михайлов, Стоян Мирчев и проф. Румен Гечев.

Явор Божанков остана начело на листата във Велико Търново, въпреки че 27 местни лидери и червени кметове още на предишните избори настояха водач да е Весела Лечева. А минути след края на заседанието вчера двукратната олимпийска вицешампионка и почетен гражданин на Велико Търново обяви, че се отказва от участие в червените листи.

“Няма да преча на Корнелия Нинова в стратегията ѝ за спечелване на изборите. За пореден път останаха нечути организации и личности, доказали лоялността си към партията, както и че могат да извоюват първото място на избори. Благодаря от сърце на всички структури на БСП в област Велико Търново, на нашите кметове и редови социалисти. Оставам до вас, оставам вярна на БСП!”, написа Лечева във фейсбук.

Втори места за гражданска квота и коалиционни партньори са отредени в 25-и МИР в София, Видин, Кърджали и Кюстендил. В останалите региони са от 3-о до 6-о. Като гражданска квота се очаква в листите да влязат проф. Минчо Христов, Иван Гранитски, Нона Йотова, Андреана Премянова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари