Косово назначи бежанец от Сърбия за конституционен съдия

0
Президентът Хашим Тачи назначи съдия, избягал от Сърбия в Косово, за да не излежи затворническа присъда
Президентът Хашим Тачи назначи съдия, избягал от Сърбия в Косово, за да не излежи затворническа присъда Снимка: БГНЕС

Президентът на Косово Хашим Тачи назначи съдия, избягал от Сърбия в Косово, за да не излежи затворническа присъда за корупция, за член на конституционния съд на страната, предава Reuters, цитиран от Агенция "Фокус".

Номинираният от депутатите-етнически сърби Радомир Лабан бе одобрен с гласуване от парламента през май, но Тачи бе предупреден от опозицията да не го назначава преди преминаването на всички съответни проверки.

Той все още е издирван от властите в Белград. Има червена молба за предаването му от Интерпол и ако излезе от страната името му ще се появи на всяко летище“, заяви високопоставен полицейски източник от Косово.

От президентството на страната съобщиха без допълнителни подробности за назначаването на Лабан. Той ще бъде един от деветте съдии в органа, запълвайки позицията отделена за малцинствата в страната.

Според сръбските власти Лабан е осъден през 2011 г. за шест години затвор по обвинения в корупция като служител на митниците на страната. Първоначално той изкарва половината си присъда в досъдебно задържане между 2006 и 2009 г. След процеса той е временно освободен преди да излежи останалата част от нея, но вместо това той бяга в Косово.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари