Президентът на Косово иска "коригиране на границата" със Сърбия

0

Хашим Тачи - президент на Косово и един от най-известните командири на въоръжената албанска съпротива срещу управлението на Слободан Милошевич, е готов да обсъди преначертаване на границата със Сърбия.

В интервю за "Ройтерс" той заяви, че ако части от Сърбия, населени предимно с етнически албанци, бъдат присъединени към Косово, това ще сложи край на непрекъснатото напрежение между Прищина и Белград, освен това двете страни ще могат да продължат напред към членство в Европейския съюз, добавя той, предаде Дневник.

Тачи разкрива, че има план и ще го представи на сръбския президент Александър Вучич на срещата им през септември в Брюксел като част от диалога под егидата на ЕС.

Сърбия категорично не признава отделянето на бившата ѝ провинция в независима държава. Няколко държави от ЕС също не са признали Косово за отделна държава, предимно заради вътрешни проблеми с малцинства и сепаратистични движения.

Разпадането на бивша Югославия стана приблизително точно по административните граници на бившите федерални републики. Гранични спорове, обаче, продължава да има и до днес, включително между страни членки на ЕС като Словения и Хърватия.

Преначертаване границите на Косово е особено деликатен въпрос, тъй като е принципно свързан с искането на Република Сръбска в Босна и Херцеговина да се присъедини към Сърбия.

"Определено сега е моментът да се коригира дългата около 400 км граница между Косово и Сърбия. Това ще помогне и да се избегнат междуетнически проблеми или да се създаде под каквато и да е форма автономен район като Република Сръбска", казва Тачи.

Той обаче не посочва какви би получил Белград в замяна на територия с около 55 000 етнически албанци и отхвърля каквото и да е разделяне на Косово по етнически линии. "Коригирането на границите категорично ще избегне подялбата на Косово, размяната на територии, повече кризи или проблеми и дори евентуална война", допълва Тачи.

В публикацията на "Ройтерс" няма и дума къде може да са териториите, за които говори президентът, но преброяването от 2011 г. показва, че общини с албанско мнозинство има по северозападната граница на Косово.

През последните месеци някои сръбски медии и политици заговориха за преначертаване на границата, но с идея да бъдат прехвърлени към Сърбия части от Северно Косово, населени предимно със сърби. В замяна на властите в Прищина можело да бъде предадена част от Южна Сърбия с албанско мнозинство. Това са някои земи в района Прешево, Буяновац и Медведжа близо до Косово и в пространството между българската и косовската граници на запад от линията Трън-Кюстендил.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари