Коронавирус в България: скоро отново на работа и на училище, а през лятото даже на море?

37
Има ли план за разхлабване на мерките?
Има ли план за разхлабване на мерките? Снимка: Велко Ангелов / Дневник

Скоро отново на работа и на училище, а през лятото даже на море? Въпреки коронавирус? Каквото и да мисли властта в България по въпроса за разхлабване на мерките, едва ли ще го каже публично.

Ето какво се знае до момента:

Ако се сбъдне оптимистичната прогноза на главния здравен инспектор да не бързаме да отменяме морските почивки през юли и август, концесионерите на плажове ще трябва да се захванат с местенето на чадъри и шезлонги на приемлива дистанция. Това е новото нормално в условията на пандемия от коронавирус. Но независимо от оптимизма на д-р Ангел Кунчев, каквото и да мисли властта в България по въпроса за разхлабване на мерките, тя едва ли ще го каже публично. Не и преди да е минал април, за когато е прогнозиран пик на заразените. А и точно сега подобно говорене би имало демобилизиращ ефект върху гражданите, пише Емилия Милчева за Дойче Веле.

Има ли план за разхлабване на мерките?

В зависимост от априлските събития, управляващите са подготвили три сценария за провеждане на парада за Гергьовден. Дано имат толкова и за облекчаване на извънредните мерки. Премиерът Борисов призова българите да покажат “самодисциплина в тия една-две седмици след Великден”, за да се мисли след това за смекчаване на ограниченията. Но не спомена конкретни срокове кога може да се случи рестартът.

Макар миналата седмица вицепремиерът Томислав Дончев да заяви, че все още няма яснота кога ще се премине към по-лек режим, вече е известно, че това се обсъжда. Най-неотложните мерки са свързани с отварянето на училищата, университетите и детските градини, очаквано през месец май. В някои европейски страни като Австрия, Дания и Норвегия вече обявиха кога ще възобновят занятията. Гърция и Португалия също смекчават мерките през май.

Що се отнася до България, темповете, с които се развива заразата, позволяват да работят не само магазините за хранителни стоки, но и тези извън моловете - за електроуреди, дрехи, резервни части, автомивки, работилници и пр. Разбира се, при спазване на изискванията за дезинфекция и предпазни средства. Пазарите на открито също все още работят. Но от 16 април, в навечерието на Великденските празници, ги затварят за неопределено време.

Характерно за държавите, в които се планира поетапно разхлабване на мерките, е провеждането на масово тестване. В България такъв масов скрининг, който да стане база за епидемиологичен анализ, беше обещан след пика през април - тоест, чак през май. В началото на втория месец в извънредно положение осигуряването на достатъчни количества тестове си остава проблематично. Въпреки че “като циганета се молим за тестове да намерим”, както заяви премиерът. От вчера поне в Банско започна масово тестване с доставените около 6 000 бързи теста.

Пик в края на април?

Засега щабът и правителството призовават единствено към постоянство в изолацията. Без да разкриват плановете си за поетапно връщане към (нова) нормалност. Но какъвто и да е следващият етап, отсега е ясно, че ще изисква ресурс на МВР. А недостигът на полицаи в системата е проблем от години. Разхлабят ли се мерките, униформените ще трябва да вършат много повече от сегашното патрулиране по входовете и алеите на парковете.

Със Закона за извънредното положение на армията бе разрешено да съдейства на МВР “за налагане на мерки за предпазване, ограничаване и преодоляване на последиците от заразата”. За целта бяха спрени военните занятия, както и участията на български военнослужещи в мисии зад граница. Засега военните все още си седят в гарнизоните. Напуснат ли ги, няма да е добър сигнал.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари