Николай Витанов: Втората седмица от царстването на Омикрона започва неуспешно за него!

1
Суперпожарът го няма. Разминаваме се с тотален локдаун
Суперпожарът го няма. Разминаваме се с тотален локдаун Снимка: iStock

Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 31 януари 2022

0. Идва решителната седмица, втората от царстването на Омикрона. В нея той трябва да достигне пика си. Трябва, но е спънат добре, както виждате. Не вярвах, че контролът на хаоса може да работи тъй добре в наши условия, но ето на, справяме се много добре. Както писах в събота: Кой казва, че българският народ не може. Може, може.

1. Картата на информационния портал за ситуацията с етапите по региони с прогноза за след 5 дни.

Тук нещата са стабилни и такива ще останат през следващите няколко дни. Подготвих ви психически, че картата ще почервенее, което и стана. Сега ще постои така. Омикронът не се е развихрил в Регион 3 (само във Варна имат по-големи проблеми там), тъй, че този регион ще постои още някой ден с жълт цвят. Интересното е, че вероятността изобщо да не влезе в червената зона, расте. Да видим.

2. Полека наближава времето на трите пречупвания на вълната - пречупване на растежа на броя на новите случаи, пречупване на растежа на заетите легла в болниците и накрая - пречупване на високата смъртност. Насочваме се към пречупване номер 1. Както знаете, съгласно изчисленията ми още от ноември, през тази седмица Омикронът трябва да покаже какво може. Да видим пиковите стойности на вълната. Пусната му е доста кръв, очаква се да се препъне.

Честно да ви кажа, като правих сметките тогава, не знаех, че ще съм по-тясно ангажиран с борбата с тази вълна. Получава се малко такова - Витанов се бори срещу собствената си прогноза. В смисъл, ако спъването и пускането на кръв е било достатъчно ефективно, може и да не стигнем до 15 000 нови регистрирани случая на ден, както е в прогнозата. Да видим. Базовото репродуктивно число е 1.08 - доста под 1.3. Обхватът на заразата все още расте, но виждате, крета, не хвърчи. Кръвта на вируса изтича, има силни индикации, че идва пречупването на тренда на увеличаване на броя на новите случаи. Да видим.

3. Напомням, че зададената траектория на българската социална система през тази вълна е следната: да няма суперпожар, да не се напълнят болниците и да не се стигне до тотален локдаун за страната.

4. Суперпожарът го няма. Системата върви по зададената траектория. Няма от 25 000 регистрирани случая на ден нагоре. Вирусът се бори да достигне контролното число от 15 000 регистрирани случая на ден. Да се бори, както виждате, продължаваме прицелно да го бодем с рапирата на мерките. Ама може ли с точно прицелени и не много строги мерки да постигнем ефект? Може, може, писах ви за ефекта на пеперудата - ако знаете, къде и кога лекичко да махнете с крилце, може да спреде суперпожарана ужасния Омикрон. Гледайте, дали ще стане в българските условия. Не забравяйте, че имаме усложнения - част от народа е доста инатест, но и това е отчетено.

5. Състоянието на болниците и болничния персонал. Зададена траектория - да няма претоварване. Резултат към момента - заетост на леглата под 50% от максималния капацитет за страната. Здравната система се справя феноменално. Мога да кажа само браво! Очаквах такова нещо, но хората и от здравното министерство и в цялата система надминават очакванията ми. Браво! С медицинския персонал трябва да се внимава. Тези хора са освен герои и доста изтощени от дългата борба. Засега системата издържа и даже се справя отлично. Една седмица до 10 дни след първото пречупване се очаква да дойде и второто пречупване - пречупване на тренда на растеж на заетостта на леглата.

6. Тоталният локдаун. Зададена траектория на социалната система - да се размине с тотален локдаун. Резултат към момента - системата е далеч от тотален локдаун, локалните мерки пускат достатъчно кръв на Омикрона и той не може да подпали супержара. И тук се справяме отлично. Имаме няколко области, които трябва да се наблюдават по-внимателно, но това се прави. С помощта на много индикатори. Та да отбележа тук: Не съм открил аз мултифакторния анализ, юрдечета мои крякащи. Други са ми научните постижения. Но си ги прилатгам пред очите на целия народ и те работят, нали така. Няма суперпожар, няма претоварени болници, няма тотален локдаун. Има план и мерки, които като рапира пускат методично кръв на Омикрона, без да са ексцесивни. А вие си крякайте. Успее ли огромната българска социална система да излезе от тази вълна по зададената предварително траектория, ще слушам само тези от вас, които са правили и те такова нещо. А техния брой е цяло число, ама не е естествено.

7. Смъртността. Тук ще дойде третото пречупване. То обикновено идва най-накрая. Към края на февруари вече се очаква да е налице и то. Засега системата върви по зададената траектория, а тя е с очаквана регистрирана смъртност - 1% и по-малко от броя на регистрираните случаи. Знаете какво мисля по въпроса - смъртността е висока заради ниската степен на ваксинация и неспазване на мерки от страна на инатестата част от българския народ. По-голямата част от народа обаче ги спазва, за което му благодаря.

8. Заключение - огромната българска социална система минава през петата вълна, движейки се по зададената предварително траектория. Няма суперпожар, няма претоварени болници, няма тотален локдаун. Втората седмица от царстването на Омикрона почва неуспешно за него.

А тя е решаваща за битката. Ако не го изтървем тук и сега, ще грохне и вълната полека ще тръгне да си ходи.

9. Това е засега. Желая здраве и успехи. Пазете се през следващите две седмици и нека вирусът да ви заобикаля. Помнете - и вие участвате в направляването на огромната социална система - всеки един от вас. Засега се справяме отлично - минаваме през най-високата вълна без тотален локдаун по предварително зададена и обезпечена с план и мерки траектория. Опрели сме са дървото като заека Бъни, хапваме моркова и казваме на Омикрона:

What's up, doc?

Да държим така курса. И Омикронът ще грохне пред очите ви.

Николай Витанов

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 13
    3
    РОФЛ
    Ами откакто почнаха да тургат ваксата в бирата и кренвиршите, спринцовките и сертификатите се обезсмислиха. Вие да не мислите че световното правителство в сянка са идиоти бе?!?
  • -9
    2
    Ха-ха-ха
    В целия свят *мерките* падат лавинообразно. Ковид-циркът умря. У нас Просто_Киро е решил да го играе още няколко дни!
  • -7
    1
    В същото време в Беларус
    Някои съображения на Лукашенко за модерната китайска кашлица, любимите на либерал-глобализма генетични експериментални субстанции, с които дупчат периодично населението си, и какво се случва покрай всичко това. В Беларус генетичните експериментални субстанции не са нито задължителни, нито принудителни, както и носенето на маски в магазините и транспорта, което изведнъж превърна тази, наричана от либерал-глобалистите „последна диктатура в Европа“ в малко островче на свободата насред Европа. Беларуската агенция БелТА излъчи поточно цялата му реч, произнесена на 28 януари в Двореца на Републиката в Минск. Тя е дълга 3 часа и половина! Това обяснява защо на определени места камерите улавят спящи зрители. https://www.facebook.com/bobi123456/videos/358266006130829/
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари