От 1 април отпадат противоепидемичните мерки на територията на цялата страна

14
Без маски на закрито, спазване на физическа дистанция и други ограничения
Без маски на закрито, спазване на физическа дистанция и други ограничения

Не е необходимо запазване на ограниченията за гражданите и бизнеса, посочват от Министерски съвет

Правителството няма да удължава след 31 март 2022 г. срока на въведената в страната извънредна епидемична обстановка, съобщиха от правителствената информационна служба.

Решението е взето, след като темата беше детайлно обсъждана в работен формат от членовете на кабинета няколкократно в рамките на последния един месец. Водещо е разбирането, че след като вече близо две години страната ни се намира в извънредна епидемична обстановка, към настоящия момент ситуацията се следи и управлява по предвидим начин и не е необходимо ново удължаване на срока и запазване на ограниченията за гражданите и бизнеса.

Считано от 1 април 2022 г. отпадат въведените от министъра на здравеопазването временни противоепидемични мерки на територията на страната, свързани с:

носене на защитна маска за лице в закрити обществени места;

спазване на физическа дистанция;

ограничения в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито;

ограничения при осъществяване на присъствено обучение във висшите училища; забрана за свиждания в болниците и социалните услуги; изискването към работодателите за допускане до присъствена работа при възможност на не повече от 50% от персонала.

Към момента тече договарянето на новия национален рамков договор с НЗОК, в рамките на което се обсъждат възможностите за трайно увеличение на лекарските заплати и тези на медицинските сестри, независимо от обявена епидемиологична обстановка.

Следващата седмица на законодателно ниво ще бъдат разгледани промени за предлагането на работещи решения, които да влязат в сила от 1.04. Целта е по-доброто управление на ситуацията в системата на здравеопазването, да се гарантира адекватното лечение на пациенти с COVID-19 и да се предвидят възможности за въвеждане на ситуационни и регионални мерки при необходимост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Пфайзер
    За бога братя не вервайте на това , а продължавайте с ваксините за да сте здрави и красиви всеки ден . Поне сутрин , обед и вечер си правете по една ваксинка след ядене ,така и ние с фон Лайнянен ще спечелим по нещичко че с тази война медиите съвсем ни изоставиха и постъпленията драстично намаляха .
  • 9
    1
    Климбо
    Русия гръмна лаборариите на НАТО за биологични оръжия и с ковида приключихме!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари