Колите с ДВГ остават в миналото

0
Очаква се закупуването на електромобили да стане все по-достъпно за потребителите
Очаква се закупуването на електромобили да стане все по-достъпно за потребителите

Очаква се закупуването на електромобили да стане все по-достъпно за потребителите

Европейските народни представители потвърдиха забраната за нови автомобили използващи двигатели с вътрешно горене (ДВГ) след 2035 г., въпреки опита на лобистки групи, депутати от ЕНП и крайно десни политици да прокарат изключения.

Европейският парламент отхвърли поправка целяща облекчаване на изискванията към производителите на автомобили да намалят емисиите до 90% до 2035 г., вместо 100%, предложени от Европейската комисия миналата година. Очаква се закупуването на електромобили да стане все по-достъпно за потребителите.

Законодателството все още не е окончателно, а гласуването само потвърди позицията на парламента при предстоящите преговори със страните от ЕС относно окончателния вариант. Ако бъде постигнато споразумение, това на практика означава края на автомобилите с двигатели с вътрешно горене в Европа – радикална промяна на транспорт, който доминира повече от век. Това би било и решаваща победа за климатичната програма на блока, тъй като транспортният сектор се оказва един от най-трудните за декарбонизиране. Все пак да отбележим, че решението на ЕП касае единствено спирането на производството на автомобили с ДВГ, а не шофирането им.

Целта на забраната е да ускори преминаването на Европа към електрически превозни средства и да насърчи автомобилните производители да инвестират сериозно в електрификацията, която има законодателна мярка в ЕС, с която ще се инсталират милиони зарядни устройства за екологично чистите превозни средства.

Законодателите от Европейската народна партия и десни групи се опитаха да смекчат забраната, подчертавайки опасенията за потенциална загуба на работни места в индустрията. Опити да разубедят повече евродепутати направиха и лобистки групи с надежда, че ЕП ще отмени целта за 2035 г. – безуспешно. Според тях така се санкционират алтернативни нисковъглеродни горива и е твърде рано да се поема твърд ангажимент в автомобилната индустрия на този етап, предвид несигурното внедряване на инфраструктурата за зареждане. Редица производители обаче публично подкрепиха плана за спиране на продажбите на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене в Европа до 2035 г., а други ще направят всичко възможно, за да преустановят производството на бензинови и дизелови коли в следващите 13 години.

Законодателите също гласуваха против поправка, която имаше за цел да позволи на производителите на автомобили да купуват кредити за така наречените електронни горива. Тези синтетични горива, направени с помощта на уловен въглероден диоксид, с водород, произведен от възобновяеми източници, са рекламирани като начин за поддържане на двигателя с вътрешно горене.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    тоди
    Това за Америка дали ще важи, а? Или те налагат тези измишльотини, докато си карат мощните много-цилиндрови джипки....пък ние ще търсим контакти в нищото да добутаме до следващия град....смешна работа...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари