Изтеглиха номерата на машините за гласуване

1
Това се случи в Министерството на електронното управление
Това се случи в Министерството на електронното управление Снимка: Facebook

Това се случи в Министерството на електронното управление

В Министерството на електронното управление бяха изтеглени номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие за изборите на 9 юни, предава БНР.

Публичното теглене стана в присъствието на служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев.

"Знаете, че сме поели ангажимент и основно наше задължение е изборите да бъдат честни. Ние ще направим всичко в тази посока, имам предвид, представителите на изпълнителната власт. Имаме уверението и на Министерство на електронното управление, че ще положи същите усилия в максимална степен. Крайната цел е да се убедят избирателите, че гласът им ще бъде отчетен правилно, и в крайна сметка да възстановим доверието в изборния процес, което ще доведе и до разширяване на активността на българските граждани", каза служебният министър- председател Димитър Главчев.

На процедурата присъстваха още служебният министър на електронното управление Валентин Мундров, както и представители на Централната избирателна комисия и обществения съвет към нея.

Екипи на министерството на електронното управление ще проверяват седем машини за гласуване. Това е част от процедурата за гарантиране прозрачността на вота, каза Главчев.

Екипите ще проверяват дали софтуерът и хардуерът на машините отговарят на изискванията на Изборния кодекс и методиките към него. Проверка ще се прави за сигурността на информацията. Според служебния премиер Димитър Главчев, целта е да се убедят избирателите, че гласът им ще бъде отчетен правилно, както и да се възстанови доверието в изборния процес: "Искам наистина всички да се убеждават, че през целия процес всичко ще бъде публично, прозрачно и пред очите на всички български граждани".

С мотив прозрачност Мундров изпрати писма миналата седмица до Общността на информационните специалисти с призив десет външни експерта също да участват в удостоверяването на машините. Срокът за отговор изтича днес.

Удостоверяването ще се прави и от представители на Българския институт по стандартизация и на Института по метрология, а на тегленето на номерата на машините имаше представители на ЦИК. Слабо беше присъствието на парламентарните партии, въпреки поканата. Около 12 500 са машините за гласуване на изборите.

От днес избирателите могат да проверят дали присъстват в избирателните списъци и за двата вота - за Народно събрание и за Европейски парламент. За евроизборите се изисква уседналост. Всеки желаещ да гласува трябва да е живял през последните три месеца в България или в друга държава-членка на Евросъюза и да има адресна регистрация към 9 март.

До 17:00 часа днес инициативните комитети могат да се регистрират за участие в изборите 2 в 1.

Срокът за регистрация на кандидатските листи е до 7 май - в ЦИК за Европейски парламент и в районните избирателни комисии за Народно събрание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари