Кои билки помагат при аритмия

2
Антиаритмичните лекарства могат да имат неблагоприятни странични ефекти, което е причината в повечето случаи пациентите и лекарите да търсят алтернативни възможности
Антиаритмичните лекарства могат да имат неблагоприятни странични ефекти, което е причината в повечето случаи пациентите и лекарите да търсят алтернативни възможности

Антиаритмичните лекарства могат да имат неблагоприятни странични ефекти, което е причината в повечето случаи пациентите и лекарите да търсят алтернативни възможности

Появата на аритмия, от каквото и да е естество, налага сериозен анализ от кардиолог, за да се прецени необходимо ли е лечение и какво точно да е то, тъй като нарушенията на сърдечния ритъм могат да бъдат първият симптом на заболявания като високо артериално налягане, исхемична болест на сърцето, кардиомиопатии, болести на щитовидната жлеза и други. Това означава, че в повечето случаи простото симптоматично лечение на проблема може да е неправилно, ако не е диагностицирано първичното заболяване.

Наблюдават се няколко вида сърдечна аритмия. Причини за тях могат да бъдат психична преумора, някои инфекциозни заболявания, тютюнопушене и др. Абсолютната аритмия (предсърдно мъждене) е най-честата сърдечна аритмия и почти винаги се наблюдава при органични сърдечни заболявания (сърдечен порок, инфаркт, при повишено кръвно налягане, миокардиосклероза и други). При предсърдното мъждене може да се появи задух, виене на свят, дори загуба на съзнанието. Нужни са почивка, лека и природосъобразна храна, спокойствие. Когато сърцето е здраво, необходимо е единствено общо укрепване на нервната система, но при увредено сърце лечението се провежда от лекар специалист.

Билки, които помагат при аритмия

Клиницистите често се сблъскват с пациенти със сърдечна аритмия. Антиаритмичните лекарства могат да имат неблагоприятни странични ефекти, което е причината в повечето случаи пациентите и лекарите да търсят алтернативни възможности.

В статията е направен преглед на билките, които могат ефективно да регулират сърдечния ритъм, отбелязаха от Framar.bg.

Дяволска уста

Дяволска уста (Leonurus cardiaca) се използва при леки състояния на аритмия, които не са причинени от основни сърдечни заболявания. Тази билка има седативен ефект и може да намали безпокойството. Препоръчва се за пациенти, чието сърцебиене е причинено от хипертиреоидизъм (състояние на повишена функция на щитовидната жлеза). Дяволската уста обикновено се прилага като чай, приготвен от пресни листа и цветове, и се консумира три пъти на ден.

Валериана

Валериана (Valeriana officinalis) е друга възможност за облекчаване на леки форми на аритмия. Билката е по-малко специфична от дяволската уста, но може значително да помогне за нормализиране на ненормалния сърдечен ритъм, причинен от тревожност, стрес или други не толкова значителни здравословни състояния. Растението валериана има дълга история на безопасна употреба, а обикновено в клиничните проучвания не се съобщава за неблагоприятни ефекти.

Зановец

Зановец (Cytisus scoparius), познат и като шотландска метла, е сравнително по-силна билка, съдържаща спартеин и други алкалоиди, които са подобни на хинина. Билката се използва предимно за регулиране на сърдечния ритъм при пациенти със застойна сърдечна недостатъчност или инфаркт. Билковата отвара, приготвена от пресен или сух листен и цветен материал, се приема три пъти на ден. Прилагането на билката е противопоказно по време на бременност и при пациенти с хипертония.

Момина сълза

Момината сълза (Convallaria majalis) е друга силна билка, която помага при нередовен сърдечен ритъм. Активните й съставки включват гликозиди и флаваноиди. Препоръчително е пациентите, приемащи момина сълза, да увеличат консумацията на богати на калий плодове и зеленчуци, за да се предотврати недостигът на важния за човешкия организъм минерал. Момината сълза се приема три пъти на ден под формата на свежа тинктура.

Глог

Глогът (Cratageus laevigata) е най-известната билка за лечение на сърдечни заболявания. Той се препоръчва като алтернативно лечение за предотвратяване на почти всички видове аритмии. В клинични проучвания глогът намалява тахикардиалната аритмия (ускорена сърдечна дейност) при пациенти със застойна сърдечна недостатъчност. Използват се листата, цветовете и плодовете на растението, а билката може да се приема три пъти на ден като чай, тинктура или стандартизиран екстракт. Не са известни нежелани ефекти или противопоказания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари