Когато да бъдеш с един човек беше въпрос на чест!

2
Разказ за семейство Белмустакови - вече 50 години заедно
Разказ за семейство Белмустакови - вече 50 години заедно Видео: BULGARIA ON AIR

Всички сме виждали снимки на възрастни двойки в интернет, будещи умиление с посланията си в едно време на криворазбраната любов. Те са негласното доказателство сякаш, че все пак фразата, с която ни приспиваха като деца: "и заживели щастливо до края на дните си“ все пак не е само финал на хубава приказка.

Тодор се ражда във Враца и е част от известния македонски род Белмустакови - изобретател, инженер, посветил целия си живот на науката.

Тя е родом от Дряново, родена и израснала в семейството на модистка и известен тревненски дърворезбар. Малинка Белмустакова - една от първите математички, обучени да работят с компютър по времето на соца.

"Беше обичайно запознанство по служба. Първото, което забелязах в нея обаче, бяха едни много красиви крака. След една година тя вече беше моя жена“, казва Тодор, предаваBULGARIA ON AIR.

Макар че науката ги събира, те вече 50 години не пускат ръцете си. Казват, че младостта им протича в едно време, много различно от сегашното, в което да бъдеш само с един човек е въпрос на чест.

Тя му помага цял живот в научната работа, а той има изключително високи технически пробиви и изобретения, включително и в чужбина, но признателността към идеите му у нас, често е равна на мълчание.

Малинка, от друга страна, освен математик, е наследила любовта към модата от майка си и цял живот създава дрехи, както за себе си, така и за десетки други хора. Това е и причината, някои да я наричат Мадам Бланш и да се обръщат след нея по улиците.

Източник: BULGARIA ON AIR
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари