В Пакистан убиха с камъни 25-годишна жена, омъжила се по любов

0

25-годишна пакистанка беше замеряна с тухли от семейството си, докато издъхне, предаде „Ройтерс”. Драмата се разигра пред съдебната сграда на Върховния съд в град Лахор, а причина за зверското убийство е решението на младата жена да се омъжи по любов.

Фарзана Икбал чакала пред съда, когато била атакувана от дузина мъже, сред които баща й, двамата й братя и бившия и годеник. Тя получила тежки наранявания на главата и починала в болница.

Всички извършители на убийството, освен бащата на Фарзана, избягали.

Задържаният баща който признал, че е убил дъщеря си и обяснил, че това е, за да защити семейната чест.

Според някои традиции, разпространени и днес в Пакистан, жената е длъжна да се омъжи за този, когото мъжете в семейството определят, а ако се омъжи за неин избраник – опозорява семейството.

Фарзана Икбал била сгодена за неин братовчед, но се оженила за друг мъж. Семейството ѝ подало жалба за отвличане и 25-годишната жена отишла до съда, за да обясни, че се е омъжила по собствено желание.

Всяка година около 1000 пакистанки влизат в статистиките на жертвите на „убийства на честта", извършвани с участието на техните семейства, отбелязват от пакистанска правозащитна организация. Действителната бройка обаче е вероятно много по-голяма, тъй като данните на правозащитниците се събират само по информации в пресата, а властите не поддържат подобна статистика.

Много малко от извършителите на „убийства на честта" биват изправяни пред съда, а процесите продължават с години и често завършват с освобождаване на обвиняемия, тъй като пакистанското право допуска семейството на жертвата да прости на убиеца.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари