Кметове за бързо реагиране!

0
Кметовете, които реагираха най-бързо и наредиха почистване на незаконните сметища получиха грамоти!
Кметовете, които реагираха най-бързо и наредиха почистване на незаконните сметища получиха грамоти! Видео: БНТ 2

Над 100 репортажа за близо 80 незаконни сметища, открити от репортери и зрители.

Само 12 от тях са неизчистени в момента – това е равносметката от първата година на инициативата „Да почистим незаконните сметища в България“, съобщава БНТ 2.

Днес екипът на БНТ 2 връчи в Министерството на околната среда и водите списък на непочистените места. А най- бързите кметове на общини и най-активните зрители получиха почетни грамоти за работата си. Новините на БНТ 2 са изработили специална грамота за кметовете от 5-те региона на страната – Русе, Варна, Пловдив, Благоевград и София, които най-бързо почистиха незаконните сметища след подаден от нас сигнал. Грамота има и за кметовете, които най-бавно успяха да се справят с проблема.

Има специални награди и за най-активните зрители, защото благодарение на тях журналистите са успели да стигхат до най-невероятни места, превърнали се в сметища.

И, разбира се, направена е класация и на най-абсурдните сметища.

Първото място в тази категория е за късноантичната гробница край жп гара Тракия в Пловдив. Доброволци изнесоха оттам чували с боклуци.

Второто място е за местността „Копитото“ в Природния парк “Витоша”. Стотици са хората, които всеки ден се качват там, за да снимат неповторимата панорама. А в краката им е пълно с бирени бутилки, обелки от семки и цигарени угарки.

Друго фрапиращо сметище открихме в сърцето на Русе – в двора на частен имот. Живеещите в района многократно са писали писма до институциите – без резултат. А собственикът отказва да почисти.

Камен, собственик на имота, опонира: “Какво не ви харесва? Това не е сметище. Сметище е, когато е смет. Това е за горене.”

Може би най-голямото незаконно сметище, което открихме в инициативата е във варненския квартал „Максуда“. Отпадъците там се изхвърлят на метри от кофите за боклук. Въпреки намесата на общината и изчистването на сметището – само след няколко месеца мястото изглеждаше по същия начин.

Най-бързо реагираха на нашите сигнали кметът на столичния район Подуяне Ева Митова за боклуците, изхвърлени в Слатинската река. Тя е категорична, че отговорността за чистотата на града е споделена между граждани и администрация.

Крайно време е гражданите на София да разберат, че реките не са сметища, не са големи кофи за боклук. Това е екипна работа. Нито администрацията сама за себе си може да свърши нещо полезно, нито гражданите, така че сме обречени да бъдем заедно и да работим заедно, така че колкото по-синхронно толкова по-добре”, заяви Ева Митова.

Кметът на район Източен в Пловдив Николай Чучунков няколко пъти в рамките на една година от началото на инициативата ни почисти сметището в квартал Столипиново. Той дори направи мобилни групи, които трябва да контролират нерегламентираното изхвърляне на боклуци

Винаги в работата си сме се стремили когато има проблем, особено в Изгрев, там спонтанно възникват сметища, по най-бързия начин да реагираме. През миналата година и тази 3-4 такива сметища за няколко дни бяха премахнати”, обясни Николай Чучунков.

Кметът на карловското село Христо Даново Акиф Каратабан получава грамота за бързата си реакция след сигнала за нерегламентираното сметище в селото. Той вече санкционира с парични глоби всички, които изхвърлят боклук на нерегламентирани места.

И бившият кмет на разложкото село Баня Николай Драговчев получава грамота за бърза реакция: “Аз съм доволен, че го почистихме, но имам и една забележка, значи жителите на тоя квартал да бъдат малко по-внимателни да не хвърлят боклуците – това са собствените им къщи, разбирате ли. И пожелавам на новия кмет малко по-строго с тия хора, за да влезем в крак. Иначе няма какво да се лъжем, не може да се чисти постоянно, кметът не е длъжен постоянно да им чисти, те да си правят каквото си искат.”

Дано новият кмет е упорит като стария, защото в Баня проблемът с незаконното сметище е постоянен. Кметът на варненския район Одесос Георги Недев също е сред отличниците заради почистване на незаконното сметище на улица „Девня“: “Мястото съвсем скоро ще изглежда още по-добре, понеже предстои косене и естествено след това – обезпаразитяване. И ще стане едно съвсем приятно място за очите на минаващите автомобилисти.”

Каква е равносметката на свършената работа за изминалата една година? За съжаление остана голям списък от непочистени сметища, на които въпреки нашите усилилия отговорните институции не реагираха. Затова днес връчихме на заместник-миинистъра на околната среда и водите Красимир Живков списък с непочистените сметища. Министерството има административни лостове, с които може да накара всички кметове да вземат мерки.

Красимир Живков, зам.-министър на МОСВ, заяви: “Уверявам ви, всичките ще бъдат проверени на място, ще има предписания и ще бъдат изчистени.”

Най-важното е действително да се ликвидират тези незаконни сметища да се промени мисленето и навиците на хората, особено в малките населени места, там където с години са свикнали да правят тези незаконни сметища.

Промяната в мисленето всъщност е най-сигурната гаранция, че можем да живеем в една по-красива и чиста България.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари