Все повече общини гасят лампите

0
Заради непосилните сметки за ток десетки кметове въвеждат режим на уличното осветление
Заради непосилните сметки за ток десетки кметове въвеждат режим на уличното осветление Снимка: Varlamov / Photo Agency

Мракът превзема все повече общини в България

Заради непосилните сметки за ток десетки кметове въвеждат режим на уличното осветление тези дни, установи Actualno.com

Всички в съобщенията си информират, че мярката е временна, но никъде не знаят това "временно" колко ще продължи.

Първо се предадоха малките общини като Дългопол, Кнежа, Аврен, Вълчи дол. Към тях се присъединиха и други като Брацигово, Девин, Рудозем, Твърдица, Стралджа, Болярово, Раковски, Родопи. Дори Козлодуй, на чиято територия е разположена Атомната електроцентрала. Последваха ги по-големи общини като Смолян, Лом, Горна Оряховица, Русе (където режим е въведен в общинските учреждения).

Настоящата 2022 г. се очертава да бъде година с безпрецедентно увеличение на разходите за енергия, горива и на цените на основни стоки и услуги. Сериозен недостиг на средства се очертава при финансирането на всички публични услуги, предоставяни от общините - образование, здравеопазване, социални услуги, управление на отпадъците, улично осветление, безопасна и сигурна жизнена среда за гражданите“, сочат от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

От сдружението изтъкват, че са необходими навременни мерки от страна на държавата в подкрепа на усилията на общините – така, както това бе направено за бизнеса.

В кризисните условия, в които се намират повечето сектори, не е обосновано да се очаква, че гражданите ще могат да понесат по-висока данъчна или друга финансова тежест, за да могат да продължат да получават и като качество, и като обхват предоставяните им до сега от местните власти публични услуги“, допълват от НСОРБ.

Според кметовете на общини, въпреки непрекъснатите усилия за оптимизиране на ангажираните в местните дейности, очакваните икономии от тези мерки на практика се „изяждат“ от прилагането на националната политика по доходите, тъй като възнагражденията на персонала са близки до размера на минималната работна заплата.

„Без механизъм за подкрепа на нормалното предоставяне на публичните услуги, отчитани като местни дейности през 2022 г., поради ръста на инфлацията и новия размер на минималната работна заплата, е възможно преустановяване на някои общински дейности и услуги и съкращения на персонала, които не само ще предизвикат обществено недоволство, но и ще натоварят държавния бюджет с плащания на обезщетения за безработица и на социални помощи“, допълват в становището си от НСОРБ.

Преди близо две седмици темата за шоковото поскъпване на електричеството обсъдиха кметовете на 4-те най-големи общини – Столична, Пловдив Варна и Бургас.

Над 2 пъти е увеличението на сметките за улично осветление на четирите най-големи града София, Пловдив, Варна и Бургас за всеки от последните 3 месеца на 2021 г.

Уличното осветление е от дейностите, чиито разходи се покриват изцяло от местните данъци, и драстичното му увеличение води до орязване на средствата, планирани за други общински дейности.

753 хил. лв. е сметката улично осветление на община Варна за м. ноември 2021 г., като за същия месец година по-рано е била 338 хил.

В община Бургас фактурата нараства от 182 хил. лв. през ноември 2020 г. на 354 хил. лв. година по-късно.

За София ръстът е от 986 хил. лв. за улично осветление през ноември 2020 г. на над 1,7 млн. лв. за 2021 г.

В община Пловдив сметката за улично осветление за месец декември 2020 е 246 798 хил. лв., а за същия месец 2021-а е над 600 хил. лв.

До момента общините са получили компенсации единствено за месеците октомври и ноември, като те покриват между 20 – 30% от размера на увеличението.

Кметовете на големите градове настояват в най-спешен порядък и в диалог с правителството да бъде намерен механизъм за компенсиране на общините за увеличените в пъти разходи за електричество и природен газ, които се отразяват критично на основни за градовете системи като уличното осветление и градския транспорт.

Като пример за изключително критичното състояние в градския транспорт кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че само за ноември тази година фактурата за електричество на метрото е нараснала над 3 пъти.

1,1 млн. лв. е сметка за ток на метрото през ноември 2020 г., а за същия месец през 2021 г. е 3,5 млн. лв. Подобно е положението и в столичния електротранспорт“, поясни тя.

Над 2,7 пъти е увеличението на сметката за ток на електротранспорта в община Варна, а 2 пъти е увеличението на цената на метана за автобусите.

Без спешни компенсации от държавата за градския транспорт на големите градове общините няма да могат да осигуряват качествена услуга през 2022 г.“, са категорични кметовете.

Прогнозите на експертите са, че през 2022 г. тенденцията за ръст на основни енергоизточници ще се запази. Това налага още на етапа на планирането на държавния бюджет за 2022 г. да се заложат допълнителни средства за издръжка на общините.

По искане на кмета на Столична община в Националното сдружение на общините ще бъде създаден клуб на най-големите български градове.

„Най-големите градове имаме проблеми, които са много различни от тези на останалите български общини. Това налага кметовете обединени да поставяме въпросите и възможните решения пред различните държавни институции“ – мотивира искането си столичният градоначалник.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Българина търпи, търпи ииии като му кипнеее... става и отива в Англия да бере ягоди...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари