БАБХ излезе с писмо до местните власти заради безконтролното пускане на селскостопански животни

1
Кметовете отговарят за опазването на селскостопанското имущество на територията на общината, припомнят от агенцията
Кметовете отговарят за опазването на селскостопанското имущество на територията на общината, припомнят от агенцията

Кметовете отговарят за опазването на селскостопанското имущество на територията на общината, припомнят от агенцията

Във връзка със зачестили сигнали и медийни публикации, касаещи безконтролно пуснати животни нанасящи щети върху селскостопанско имущество и създаващи предпоставка за пътнотранспортни произшествия, Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) изготви и изпрати официално писмо до всички кметове на общини, областни управители, Националното сдружение на общините и директорите на Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ). Основната тема на писмото са законовите задължения на местната администрация, както и на ОДБХ, свързани с безконтролно пуснатите селскостопански животни.

Съгласно действащото българско законодателство, процедурата по разрешаване на въпросните казуси е разписана в Закона за опазване на селскостопанското имущество (ЗОСИ), уреждащ опазването на селскостопанското имущество от повреди, унищожаване, разпиляване, кражби и присвоявания, както и реда за обезщетяване на причинените вреди. Съгласно този закон кметовете на общините организират, ръководят и контролират опазването на селскостопанското имущество на територията на общината и в случай на установяване на добитък, пуснат в селскостопански земи в нарушение на законни разпоредби, когато е собственост на гражданин или на неизвестно лице, се задържа от органите на полската охрана, която сеназначава със заповед на кмета на района или кметството.

БАБХ е в тясно сътрудничество с местните власти и оказваме съдействие, но инициативата е на общинската администрацията, съобщават още от агенцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Така Трябва
    И за кокошките трябва закон,особенно в село Цар Самуил Област силистра,трябва да караш на 1-ва скорост без газ на асфалт!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари