Кинезитерапевт: Купувайте обувки с тънка подметка!

4
До навлизането на маратонките проблемът с плоското стъпало е много малък, за разлика от днес...
До навлизането на маратонките проблемът с плоското стъпало е много малък, за разлика от днес...

Георги Хамамджиев е кинезитерапевт и поводът за гостуването му са гръбначните изкривявания при децата, как да се открият навреме и предотвратят?

Оказва се, че те са само един малък аспект на много по-глобален проблем, предава БНР.

Здравната култура се изгражда до последен дъх. Промяната на навиците в начина на живот може да ни промени. Постоянството е най-важно. трябва да се преоцени ежедневието. Няма как да обичаш някого, ако не обичаш себе си. Няма как да си щастлив, ако болката чука на вратата. Всеки е отговорен за собственото си здраве.

Последните 7-8 години проблемите на шията надделяват над тези на кръста. Болка, световъртеж, изтръпване на горните крайници - инервацията на ръцете идва от долния дял на шията. Всичко това е свързано с новите технологии.

Тялото може да се възстановява, но ако му дадем възможност с двигателен режим за подобряване на кръвообращението. Много от нещата, които казвам на хората в кабинета си, те ги знаят, но или ги забравят, или не го правят. С начина на живот може да се повлияе и на гените.

Всичко е въпрос на избор, включително за здравето. Болката е уникален мотиватор и принуждава човек да се замисли. Когато конвенционалната медицина удря на камък, разговаряме за промяната в самите нас, в ежедневието. Всяко възстановяване има технологично време. С процедурите се стимулират процеси в организма.

За да бъде стабилно, тялото има нужда от кости и мускули. Какво правите за мускулите си всеки ден? Дори и седнали, мускулите работят. Имаме правилна или неправилна стойка. Тя се оформя от 3-та година, ключовият момент е между 7 и 15 г. Превенцията е най-доброто решение. Но след 21-г възраст нещата се фиксират. Във времето ситуацията е по-трудна, но никога не е късно да се започне. Тялото се отблагодарява.

Гръбначният стълб в седяща позиция трябва да е в същата, когато сме прави. Специфичните криви разпределят равномерно тежестта заради гравитацията. След 20 минутно седене, всички метаболитни процеси се забавят с 90%. Важно е да се раздвижи кръвообращението, само ходене не е достатъчно."

В продължението на разговора става дума и колко е важно как ходим:

"Много важни са обувките. Това за съжаление в по-голямата си част са калъпи без нищо общо с човешкото стъпало. Имаме по 26 кости, 33 стави и 19 мускула във всяко стъпало. Те трябва да работят в страхотен синхрон. Това е така, като ходим боси. В Третия свят липсва проблема с плоското стъпало. 

Обувките от 1-годишна възраст стягат мускулите. Обувките с 5 пръста са перфектни. Купувайте обувки с тънка подметка. До 70-те и навлизането на маратонките проблемът с плоското стъпало е много малък.

Не е само двигателният режим, но и начинът на хранене и сънят - между 7 и 8 часа, за да се избегне хронична умора. Раздвижването е качествено до лекото задъхване. Проветряването на главата е всъщност вкарване на кислород в мозъка. Той консумира най-много енергия и отделя най-много токсини. Елементарно - движение!"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари