Как Швеция стана износител на джихад

0

Швеция е мирна демократична държава, която отдавна е сигурно убежище за тези, които бягат от конфликт. Въпреки това много млади хора, чиито семейства са намерили убежище там, сега се обръщат гръб на страната. Повече от 300 души са отишли ​​да се бият в Сирия и Ирак, като Швеция на глава от населението е един от най-големите износители на джихадисти в Европа.

Срещам една млада жена в мазето на сграда в Гьотеборг, вторият по големина град в Швеция. Тя изглежда като всяка друга млада жена от Западна Европа, облечена в тесни дрехи и грим. Но тя наскоро се е върнала от Рака в Сирия, където съпругът ѝ почина в борбата за така наречената Ислямска държава (IS).

Тя си спомня някои от ужасите, на които е станала свидетел там. Виковете на язидските  жени, изнасилвани в стаята до нейната, нарушителите ги биели с камшик и екзекутирали, постоянните бомбардировки и въздушни удари - всичко това е част от ежедневието на джихадистка съпруга.

Да започнем с това, че той изглеждал по-привлекателен - тя се радвала да бъде там. Но след смъртта на съпруга си започнала да забелязва неща, които са чужди на религията, в която е възпитана.

"Когато те изгориха йорданския пилот, попитах ги защо изгорят човешко същество. Така ли е в исляма? Това, което знам, е, че не е позволено да се изгаря някой."

С помощта на друг ИСИС боец тя управлявала контрабандата през границата с Турция, преди да отлети обратно за Швеция. Тя ми показва снимки на своя Калашников и ранената ѝ дъщеря, лицето ѝ, покрито с рани от шрапнел.

- Защо тя реши да се присъедини към IS, питам аз?

"Когато поемеш по този път, не мислиш за земния живот. Като че ли може да има по-добро легло. Не те е грижа за тези неща. Просто мислиш за най-бързия начин да умреш и да отидеш на небето."

След интервюто я оставих в покрайнините на града. Потегляйки, забелязах да си играе с изгубено коте - изглежда точно като всяка друга срамежлива девойка.

Гьотеборг е мястото, където се провежда голяма част от набирането на джихадисти. С население от малко над половин милион, този пристанищен град и бивша индустриална електростанция е видял най-малко 100 мъже и жени, напускащи го, за да се присъединят към бунтовниците, воюващи за прокламирането на халифат.

Това е един от най-разнообразните градове в Швеция. Една трета от населението е от имигрантски произход, много от тях мюсюлмани, а в североизточното предградие Ангеред делът нараства до над 70%.

Недостигът на големи на жилища в Швеция и дългото чакане за наем на регулирани апартаменти в центъра на града означава, че много новодошли в крайна сметка тук ще останат тук. Това включва някъде около 160 000 души, които са потърсили убежище в Швеция през миналата година.

Ангеред се превърна в труден район за полицията.

Части от него са класифицирани като "уязвими", което в шведската полицейска терминология е показател за разбиването на закона и реда, наред с други неща и появата на паралелно общество.

Казаха ми, че религиозните се опитват да налагат общността да спазва шариатския закон. Те, както се твърди, тормозят и заплашват хората - предимно жени - за начина, по който се обличат и за посещаването на партита, където има музика и танци, които те считат за харам.

Междувременно, две трети от децата са отпаднали от училище от 15-годишни, а безработицата е 11% - висока за шведските стандарти. Това са тези уязвими млади хора, които са цел на екстремистите.

Едно тихо говорещ млад мъж, който ще нарека Имран, ми каза, че твърдолинейни вербуващи са манипулирали млади хора, които са загубили своя път в живота, и са ги насърчавали да се присъединят към IS.

"Подобно на голям брат ще ти кажа, като баща, ще ти каже: „Спрете да правите дрога, спрете да удря хора. Вместо това елате с нас. Борба за Бога. Борба за Аллах. Борба за вашата свобода на мюсюлманите. Мюсюлмани биват убивани и изнасилвани. Прахосвате живота си. Не получавате нищо от шведския народ."

"Този човек е бил престъпник точно като мен и е правил много лоши неща. И сега той идва при мен и ми казва:" Ти трябва да се промениш."

Първоначално Имран изгаряше от нетърпение да пътува за Близкия изток и да се присъедини IS. Но след като видя видео и фотографии на тяхната бруталност, той казва, че сега го е страх и вместо това иска да изгради живота си в Швеция.

Предградия като Ангеред са се превърнали в буре с барут от недоволство.

Виждате това крайно негодувание главно при второто поколение "не етнически шведи", както те са известни тук.

Много от родителите са избягали от разкъсваната от войната страна в търсене на безопасност и са я намерили в Швеция. Те показват благодарност за това, което страната им е предложила. Децата им, обаче, често чувстват, че са били дискриминирани и оставени извън системата. Много млади хора, с които говорих, съобщиха, че се чувстват изолирани от страната, откъдето родителите им са дошли, но не се чувстват и шведи.

Повече от половината униформени полицаи в Швеция са напуснали служба заради проблемите с мигрантгите.

Джамията Белеву в покрайнините на Гьотеборг има връзки с различни ислямистки и терористични организации. Много от хората, които са отишли ​​в Сирия и Ирак са се свързали тук.

Източник: BBC
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари