Как да разпознаете фалшивия мед?

12
Има многобройни видове фалшив мед на пазара, които трябва да можете да разпознавате
Има многобройни видове фалшив мед на пазара, които трябва да можете да разпознавате

Има многобройни видове фалшив мед на пазара, които трябва да можете да разпознавате

Има многобройни видове фалшив мед на пазара. Те имат подвеждащи етикети с твърдения, че продуктът е натурален, а и има ниска цена, която може да ви подведе, за да го купите.

Неотдавнашно проучване установило, че над 76% от меда, продаван на пазарите, е бил подложен на процес, известен като ултрафилтрация, информира Здравето.

Този процес премахва примесите. Производителите твърдят, че този процес е важен, тъй като удължава срока на годност на продукта и предотвратява кристализацията, но също така премахва и прашеца, който осигурява многобройни ползи за здравето.

Имайте предвид, че суровият мед е единствената известна храна, която не изгнива в своето естествено състояние. Необходимостта от обработка на мед в името на издръжливостта на рафта е нелогична.

Изследователите смятат, че истинската цел на този процес е да се скрие географският произход на меда. Например, китайският мед, заразен с незаконни антибиотици и метали, може да бъде скрит в процеса на филтриране и да бъде продаван като екологично чист.

Ето как да различите фалшивия мед

Чистият мед кристализира с течение на времето. Ако медът ви не кристализира след известно време, то той не е истински.

Прочетете етикетите, преди да купите мед и ако в съдържанието има висококачествен сироп от фруктоза или глюкоза, не трябва да го купувате. Това е сигурен знак, че голяма част от това, което купувате, изобщо не е мед. По-скоро, евтин пълнеж, пълен с генетично модифицирани съставки и препарати за борба с плевелите.

Тест 1

Напълнете чаша с вода и добавете една супена лъжица мед в чашата. Изчакайте.

Фалшивият мед ще се разтвори във водата и ще го видите натрупан около стъклото, докато чистият мед ще се утаи точно на дъното на чашата.

Тест 2

Извадете суха клечка кибрит и натопете върха ѝ в меда. След това опитайте да я запалите, точно както бихте го направили по принцип.

Ако медът е чист, клечката ще се запали с лекота и пламъкът ще продължи да изгаря от меда.

Ако медът е фалшив, това няма да стане, защото продуктът съдържа влага.

Тест 3

Добавете няколко капки йод в чаша вода и добавете малко мед.

Ако медът стане син, той е смесен с царевично нишесте.

Тест 4

Добавете няколко капки оцет в чаша вода, добавете малко мед и ако се разпени, то към продукта има добавени други съставки.

Предлагаме ви и някои допълнителни съвети при закупуване на мед

- Органичният мед е видимо плътен и ще отнеме значително време да го премести от буркана, докато фалшивият мед просто ще се стича.

- Големите вериги магазини обикновено не се интересуват от качеството. По-добре е да търсите местни производители или магазини за био храни.

- Винаги се опитвайте да купувате чист, органичен мед, тъй като той е единственият, който съдържа прашец и осигурява многобройни ползи за здравето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари