Цената на българския мед пада

3
Няма пазар
Няма пазар Видео: NOVA

Няма пазар

Стойността на меда продължава да пада, въпреки че всичко друго поскъпва, алармират пчелари от Добруджа, цитирани от NOVA. Няма пазар и десетки тонове готова продукция залежава. Едновременно с това променящите се климатични условия водят до спад на продуктивността на пчелите. Все повече стопани разпродават кошерите си, макар и на загуба, защото субсидиите са крайно недостатъчни.

"Цените на едро за килограм мед са паднали с около 2 лв.", казва пчелар, който има 140 кошера край Каварна. Ето защо на мъжа за първи път му се налага да продава продукцията си сам по фермерски пазари. Реалната цена на би трябвало да бъде най-малко 5,20 лв. предвид високите тарифи на горивата, суровините и др., категоричен е Хинчо Хинев.

Някои от колегите просто не можаха да издържат и веднага, щом извадиха продукцията, я продадоха. А в момента фирмите, които изкупуват, просто сядат и се разбират за една цена. И няма интерес към нас. А ние трябва да усвояваме програми, да плащаме осигуровки и още какво ли не. И накрая – имаш мед и той стои! Няма пазар за 15 тона мед”, обясни Стойко Василев, председател на Сдружение „Пчела Балчик 2019“.

Според Хинев обяснението за случващото се е вносът на евтин мед от Украйна.

"Заради сушата пък добивите са три пъти по-ниски от обичайното. Доскоро пчеларите са вадели по 40 кг мед от всеки кошер", споделя Славчо Колев, професионалист в занаята от 55 години. При тази честа и рязка промяна в температурите, пчеларите се молят застудяването да е краткотрайно, за да оцелеят медоносните. Оцеляването на сектора като цяло обаче, е под въпрос.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    5
    фена на Путин
    На мен лично пчелар със 4т. продукция ми даде 25 кг. тенекия за 145 лева. и си призна, че изнемогва. Не съм му се пазарил, така си поиска и ми се видя много изгодно. Прекрасен мед. Търся му още хора да вземат по тенекия за да го подкрепя. Ужасяващи неща ми разказа за украинските и китайски фалшификации. Дано се пребори човека.
  • 11
    4
    Наговорена работа
    Искат да им ограбят труда за жълти стотинки.По добре сами да си го продават хората.Труд е и грижа.Прекупвачи ,тарикати,вериги.Редно е на едро да е 3/4€.Нито субсидия като хората нито защитен труд от безобразията на земеделците.Безочливо пръскане с отрови и затриване на пчелите в цели райони.Това не се вижда.Само заедно ще се изправят срещу картелните споразумения.Навсякъде картели.Мутри,партиици,бивши ченгета,функционери,все дето вода потни не са пили.Никакъв мед.На пазара.10/15 лв.буркан.Който е недоволен да си събира див мед от гората и с мечките мед да яде да види как е.
  • 3
    3
    ПИЧЕЛЪ
    Паднала цената намалете го на 7-10 лв. ще купуват хората 15 лв. не давам печели ще завъдя
  • 7
    2
    Русенец
    Ако човек отиде и поиска да си купи едно тенеке мед за 6 лв килото няма да му дадат, а после реват нямало пазар. Искат все по 10-15 лв кило
  • 1
    1
    Indianec v BG
    Дръжте го на 15 лв./кг. или го смесвайте с каквото ви падне, за да сте "на сметка". Аз като по-прост си купувам на едро по 6 лв./кг. и го продавам без надценка на роднини и приятели. Хау!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- И той ми казва: "Искам да имам дете от теб!"
- И ти?!
- Пратих му по-голямото, че то яде повече!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари