Изчезва ли от пазара българският чесън?

1
Как различават хората различните видове чесън?
Как различават хората различните видове чесън? Видео: NOVA

Как различават хората различните видове чесън?

Изчезва ли от пазара българският чесън? Този въпрос вълнува хората от доста години. Актуален е и към момента, когато се оказва за пореден път, че цената и на родния, но и на вносния е твърде променлива.

8 лева килограм. Толкова струва на дребно килограм чесън на складовата база във Враца. По-скъп е с 3 лева от вносния, но Миланка Видолова все пак го предпочита. „Аз сега гледам да си насадя малко и затова. За пръв път ще купувам купен. Иначе си произвеждам колко да си насадя, ама тая година не можах да си произведа”, споделя жената, предава NOVA.

Дори доставчиците не разбират накъде върви българският зеленчуков пазар, разпнат между вноса, износа и непрекъснато скачащите цени на всичко. „Интересното е, че нашите стоки в чужбина са 3 пъти по-евтини, отколкото в България. Това трябва да се види отгоре. Правителството трябва да поеме нещата”, смята Христо Иванов.

Опитът да намерим единна цена се оказва неуспешен. Затова опитваме да разберем разликите между българския и вносния чесън. „Китайският чесън като тръгнеш да го белиш или да го сложиш при чушлетата с оцета, той става син”, обяснява Мариана Кандова, която от години продава зеленчуци. Няма как обаче да се различи българският от испанския, например, освен по цената, която за вносния често е по-ниска. Търговците имат проблем и с доставките на български чесън.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари