Къде какво кълве по родните водоеми

5
В река Янтра край Бяла можете да уловите скобар, морунаш, кефал, каракуда
В река Янтра край Бяла можете да уловите скобар, морунаш, кефал, каракуда

В река Янтра край Бяла можете да уловите скобар, морунаш, кефал, каракуда

От началото на февруари зимата все пак напомни за себе си – застудя трайно, паднаха валежи, времето е динамично. Всичко това оказа своето влияние върху риболова. Поне стана причина големият наплив от лодки по язовирите да секне. Сега реките са по-интересни, съобщават от Съюза на ловците и риболовците в България.

Черноморието

Най-нетърпеливите варненци вече направиха първи излети на морето. По буните може да се спаси капото с някое и друго ранобудно попче. Около пристанищата пък са възможни прояви на кефалови риби. Слуката по това време е скромна, но това известно за местните хора. По-важното е да бъде открит сезонът с някакъв улов, колкото и скромен да е той. Все пак това е въпрос на чест.

Река Янтра

Най-посещаваната част от Янтра през тази зима са вировете край град Бяла. Към 7 февруари за топпозиция на брега там се ходи по тъмно, а особено голяма навалица става през почивните дни. Но пък продължава да се лови разнообразна риба – скобар, морунаш, кефал, каракуда. Около моста при село Първомайци се хваща по някой скобар. С добър риболов се хвалят и по десния приток река Стара река в района на с. Кесарево. Там ловят основно кефали.

Река Струма

Имаше някои катаклизми с риболова по Струма, заради влошаването на времето и преминалата валежна вълна, която вдигна нивото и размъти водата. След оттичането обаче нещата придобиха обичайния си вид. Скобарите се върнаха на сцената и отново са на разположение. Е, не всеки рибар има нужните умения да напълни живарника, но като цяло реката продължава да е атрактивна риболовна дестинация и то почти по цялото си протежение в Кюстендилска и Благоевградска области.

Река Огоста

Още в първия ден от новия сезон на пъстървовия риболов (1 февруари) реката в Монтана беше окупирана от десетки ентусиазирани мераклии. Някои замятащи от брега, други нагазили по бързеите. Имаше страхотни попадения, спомогнали да се отбележи денят като празник, но големият риболов все пак там предстои. Ще го има ли, както беше в минали години, тепърва ще видим. Поне отзиви от това място няма да липсват. Да припомним, там реката е в режим „хвани-пусни“.

Язовир "Искър"

Най-упоритите фидеристи към 7 февруари продължават да се застояват по скалистите брегове в приустиевата част. Замятат на максимална дистанция и хващат по някоя платика. Рибите са редки, кълват капризно, но и това е нещо, все пак посред зима там риболов не е провеждан в минали години. На залива при „Щъркелово гнездо“ става занимавка с уклей – от дребен до среден. Излиза и по някоя бабушка, ако се гони дъното. Костурите ги няма там. Все пак ако се излъже някой, то ще е на ранина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    Анонимен
    Рибите по водоемите а балъците по партиите
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари