Иван Звездев сготви на русенци

1

Тринадесетото туристическо изложение и съпътстващият го Десети фестивал на туристическите анимации „Уикенд туризъм Русе“ бяха открити вчера от директора на ОП „Русе арт“ Мариан Савов. 

Сред официалните гости на събитието пред Доходното здание бяха кметът Пламен Стоилов, заместник-кметът по икономика, инвестиции и собственост Даниела Шилкова, заместник-кметът по хуманитарни дейности Иван Григоров, заместник-кметът по комунални дейности Наталия Кръстева, директорът на дирекция „Икономика и управление на собствеността“ Нели Миткова. Поздравителен адрес от името на министъра на туризма  Николина Ангелкова прочете Албена Методиева, директор на дирекция „Маркетинг, реклама и информация в туризма“ при Министерството на туризма

Кметът на Община Русе Пламен Стоилов пожела на участниците успехи в изложението и заяви: „Щастлив съм, че това прекрасно събитие се превръща в един невероятен празник.  Вярвам, че през тези три дни, до 13 май, ще имаме възможност да видим богата програма, традиции и занаяти, които ще оставят трайни спомени в нас, съпътствани от полезни разговори и успешни търговски сделки. Пожелавам си Русе да се превърне в още по-притегателна сила за туристите и с всяко следващо изложение да събираме все повече и повече граждани и гости на града. Благодаря на всички, които помогнаха този празник да се осъществи“.

Разнообразната празнична програма пред Доходното включваше изпълнения на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълчев“ -Плевен с художествен ръководител Красимир Кондов, хореограф Мартин Мочков и директор Мариан Туджаров, последвани от ансамбъл „Кукери“ с хореограф Цецко Колев.

Аниматорите от прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“ изпълниха зрелищно представление със саби като пресъздадоха приказката за меча Бага Тур под бурните аплодисменти на зрителите.  

В туристическото изложение са включени 163 участници и организации, като по този начин „Уикенд туризъм“ се класира на престижното второ място по посещаемост и интерес, след София, изпреварвайки Велико Търново и Варна. В Доходното здание са разположени  щандове от различни градове от страната, сред които - Русе, Плевен, Варна, Тутракан, Горна Оряховица, Обзор и др., предлагащи туристически услуги и възможности за отдих. Русенският щанд  привлича посетители с местни  вина и домашно приготвени пити.

Множество щандове са подредени и на площада пред Общината. Те предлагат разнообразни ръчно изработени предмети, сред които накити, бижута, ароматни свещи, ножове, дърворезби, картини върху стъкло, икони, сладкиши, ръчно изработени кукли, плъсти, медни изделия, глинени съдове и др. Предлагат се и натурални билкови продукти.

Тазгодишната програма включва нови инициативи, сред които „Фестивал на Дунавската кухня“, който има за цел да възроди и представи кулинарния туризъм. Това събитие е част от планираните дейности в Програмата за развитие на туризма на Община Русе и цели създаване и налагане на кулинарна марка в заведенията за хранене и развлечение на територията на общината и региона.

На площад „Свобода“  се проведе и кулинарно шоу, със специалното участие на Иван Звездев и екипи от местни ресторанти. Любимият готвач демонстрира пред русенци как се приготвя градинска яхния с пиле от Сливо поле. Той обаче предложи модернизиран вариант на гозбата, в която добави два вида киноа - бяла и червена.  Звездев обясни, че киноата в момента е най-търсената и полезна съставка и горещо я препоръчва на домакините. Накрая най-нетърпеливите  изядоха по цяла купичка от вкусното ястие, пише briagnews.bg.

Малчуганите пък се забавляваха заедно с  шестнайсет „Дисни принцеси“, които пяха и танцуваха с децата. Пловдивския театър „Хенд“ изнесе специално представление за русенчетата.

Друга интересна инициатива е забавното предизвикателство за всички участници и посетители на изложението – опознавателна игра „На лов за истории – записките на един пътешественик в Русчук“, в която чрез загадки, участниците опознаха Дунавския град.

Вчерашният първи ден от изложението беше посветен на фолклора, а днешният е отделен за Биг Бенд парад с участници от Русе, Велико Търново и Габрово, а последният – на естрадата, завършващ с концерт на Тони Димитрова.

Събитието, което се провежда под патронажа на кмета Пламен Стоилов и с подкрепата на Министерството на туризма , ще продължи до 13 май.

Източник: briagnews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари