Италиански експерт представи в Русе научната програма „Хоризонт 2020“

0

Италиански експерт представи в Русе „Хоризонт 2020“.

Програмата ще инвестира 30 % повече средства в научни изследвания, иновации и технологии

Хоризонт 2020“ е новата програма на ЕС за научни изследвания и иновации за периода 2014-2020, която замества различни програми от стария програмен период като Седма рамкова програма, рамкова програма „Конкурентоспобност и иновации“ и др. Бюджетът й е над 79 милиарда. Над 30 % повече средства ще инвестира Европа до 2020 година в научни изследвания, иновации и технологии.  

Какви са условията и начините за кандидатстване, кои за допустимите кандидати и сферите, към които е насочено финансирането, обясни днес пред пълната аудитория в Русенския университет Алесандро Амели,  експерт в разработването на проекти по „Хоризонт 2020“ и преподавател в Университета на Болоня Александро Амели. Информационната среща с него беше организирана от Областен информационен център-Русе, „Евро ПроКонсулт- Русе“ и фондация „Аделе“. Лично ректорът на Русенския университет проф. Велизара Пенчева уважи събитието.

Пред представители на бизнеса, преподаватели и студенти, местни власти и неправителствени организации г-н Амели обясни трите основни направления, към които е насочена програмата: високи постижения в научната област, водещи позиции в промишлеността и обществени предизвикателства. На практика всички юридически лица могат да кандидатстват: университети и научно-изследователски организации, публични институции, големи компании, малки и средни предприятия, неправителствени организации. В повечето от случаите партньорството е задължително изискване. В областта на иновациите и научните дейности например партньорите трябва да са най-малко три юридически лица, установени в различни европейски страни, подчерта лекторът.

Условията за кандидатстване са опростени, за ставките за финансиране на бенефициентите са само две –  100 %,  или 70 % . Три са критериите са оценка: високи постижения, въздействие и внедряване.

Високи постижения в научната област е първият стълб на „Хоризонт 2020“.  Вторият подкрепя стратегически инвестиции в ключови технологии, които са в основата на иновациите и нововъзникващи сектори, тук е важно проектите да са пазарно ориентирани. Третият стълб е насочен към обществените предизвикателства, като климат, околна среда, енергетика, сигурност, транспорт, които не могат да бъдат решени без иновации. При решаването на тези въпроси се включват също социалните и хуманитарни науки, тъй като в тези случаи се намесва и психологическият момент, обясни Алесандро  Амели.  

Особен интерес залата прояви към конкретните мерки за финансиране на малки и големи компании и на публични бенефициенти. Лекторът запозна присъстващите с поканите, които през тази и началото на следващата година ще бъдат обявени за кандидатстване. За разлика от оперативните програми по „Хоризонт 2020“ по една и съща мярка има възможност да се кандидатства няколко пъти в годината.

Алесандро Амели  сподели няколко добри практики. Университетът в Урбино (Италия) заедно с още 5 партньори например е разработил приложение за смартфони, чрез което се следи състоянието на улиците. Италианска фирма е получила финансиране за разработка на нов вид по- ефективна перка за ветрогенератори. Друг проект, получил 50 млн. евро,  проучвал нови хранителни протеини и ги тествал пилотно за пазарна реализация. В него участвали няколко научно-изследователски институции и много малки и средни предприятия.

По време на срещата участниците имаха възможност да задават въпроси относно програмаХоризонт 2020“ и да получат компетентни отговори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари