IT експерт: Николай Василев носи отговорност за провала на електронното управление

0
"ГЕРБ не са измислили източването на оперативни програми, кухите проекти и липсата на резултати. Те само са го усвоили"
"ГЕРБ не са измислили източването на оперативни програми, кухите проекти и липсата на резултати. Те само са го усвоили" Снимка: Фейсбук

Николай Василев беше министър на електронното управление (МДААР трябваше да модернизира администрацията и е-управлението влизаше в това)

Електронното управление тогава не се случи, но пък ОПАК (оперативната програма, част от която беше оста за електронно управление) беше усвоена. Или "източена", както пише в медиите тогава. ГЕРБ констатират източването, но го продължават. Почти няма проект от ранния етап на ОПАК, който 5 години по-късно да е функционирал..

Тогава беше първият ми сблъсък с електронното управление и с корупцията. Работех във фирма, която беше спечелила поръчки, до моето започване с няколко колеги нямаше никакъв капацитет да ги изпълни, но пък съдружник беше бивш областен управител от НДСВ (уж уволнен, но "добре позициониран"). Тогава (2009г) бях неопитен и не проверявах тези неща, та го научих малко преди да си смени собствеността и да напусна.

Не казвам, че Василев има участие в точно това. Но той носи политическата отговорност за тази среда, дали заради съучастие, дали заради затваряне на очите, дали заради липса на контрол.

ГЕРБ не са измислили източването на оперативни програми, кухите проекти и липсата на резултати. Те само са го усвоили.

Сега ни се предлага човекът, под чието ръководство се провалиха първите опити за електронно управление. Моментът, в който Естония се изстреля в орбита, а България раздаваше пари на политически свързани фирми.

Божидар Божанов

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари