Илия Кузманов: Поне 4000 души трябва да се върнат в системата на МВР

1
Обаче на терен. Нямаме нужда от повече хора в ръководни звена, заяви зам.-председателят на най-големия полицейски синдикат
Обаче на терен. Нямаме нужда от повече хора в ръководни звена, заяви зам.-председателят на най-големия полицейски синдикат Видео: Канал 3

За момента нямаме повод да сме недоволни от това, което министърът на вътрешните работи Младен Маринов прави".

Това заяви в предаването „Денят на живо” по Канал 3 Илия Кузманов зам.-председател на най-големия полицейски синдикат - Синдикалната федерация на служителите в МВР.

За три месеца имаме около десет срещи с него. Правим стъпки към решение на някои проблеми”, допълни Кузманов и даде пример с проблема с униформите на полицаите. По думите му Младен Маринов е направил първата необходима крачка – за това и я е направил решително. А тя е била да се направи комисия.

По отношение на заплащането, мисля, че ще бъдем нахални, ако поискаме увеличение. Имаме обещание за повишаване с 10 процента и нямаме основание да смятаме, че то няма да бъде спазено. Така че за момента обаче нямаме претенции. Нощният труд обаче няма да го забравим. И сме много разочаровани от едно решение на Тристранния съвет той да остане 25 стотинки”, каза Кузманов.

Той обясни, че се е стигнало до драстично намаляване на броя на полицейските служители. Според статистиката тя е 335 полицаи на 100 000 души, което не е толкова много дори в региона. Даде пример конкретно с Хърватия, където са повече.

„Освободиха се най-много щатове от хората на терен. В София се стигна до съкращение и напускане на хора, които са като брой за две районни управления. Ситуацията наистина е много тежка. И това е проблем на управлението. В София например един полицай работи като за трима. Но при 30% по-малко полицаи не е много по-различна ситуацията и в страната”, каза още синдикалистът.

Той даде и своето лично мнение какъв точно е недокомплектът в системата на МВР.

Все още е сериозен недокомплектът. Като дългогодишен служител в МВР и представител на най-голямата синдикална организация мога да кажа, че поне 4000 души трябва да се върнат в системата. Обаче на терен. Нямаме нужда от повече хора в ръководни звена.Единственото положително, което г-н Радев направи , е да се направи анализ на тези хора, които са в тези структури. Не казваме, че искаме съкращения за тях, а за това, че мястото им е на терен”.

Той алармира, че има сблъсък с Министерството на финансите, като предупреди, че се готвят съкращения на до 80% от хората в някои важни отдели. Става въпрос за отдели, отговарящи за комуникация в системата.

Много механично се стигна до това решение. Бе решено да има съкращения в държавната администрация, но това се прави без анализ”, коментира зам.-председателят на СФСМВР.

Връщайки се към темата за парите той поясни, че средната заплата в системата дори и след увеличението ще бъде между 800 и 900 лева. Поясни, че преди протестите им е имало множество служители, които дори работят на терен, а са получавали заплати много близки до минималната.

Колкото до връзката между исканията за по-високо заплащане и разкриваемостта на престъпленията той каза:

„Това с разкриваемостта също е един мит. По принцип претенциите на хората са правилни, но ако има една европейска статистика, ще видите, че не сме толкова назад”.

„Трябва да се направи една смислена реформа. И трябва да се направи сега. И не както преди за един, два или три месеца. Трябва да се направи смислена реформа за хората – както за служителите, така и за гражданите”, обобщи представителят на синдикалната организация.

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари