Скандал с полицейските униформи тресе МВР

1
Искат да ни върнат към шушляците и найлона, обяви Вергил Христов
Искат да ни върнат към шушляците и найлона, обяви Вергил Христов Снимка: БГНЕС

Искат да ни върнат към шушляците и найлона, обяви Вергил Христов

Скандал с полицейските униформи тресе МВР. Причината е, че работната група, формирана в силовото ведомство по казуса, е снижила драстично критериите, на които трябва да отговарят дрехите на служителите. Така на практика полицаите ще продължат да носят още по-некачествени облекла от сегашните, които се проскубват и късат за броени месеци, а кубинките дори не са включени в дискусията.

Искат да ни върнат към шушляка и найлона. Освен това отново се запазва и това да има само зимна и лятна униформа, при положение че бяхме предложили да е многокомпонентна. Получава се така, че от октомври до май независимо от температурите трябва да носиш зимно облекло – на 20 и минус 20 градуса, и то без значение дали си в планината, на границата, в кабинета или на жълтите павета. Това е абсурдно и го няма в цял свят“, коментира пред „Телеграф“ Вергил Христов, зам.-председател на най-големия полицейски синдикат СФСМВР.

Писмото

В знак на несъгласие с решението за снижаване на критериите за униформите СФСМВР е изтеглил своите представители от работната група. Изпратено е официално уведомително писмо до служебния вътрешен министър Иван Демерджиев на 8 март. В него са описани и мотивите за решението. До момента няма никаква реакция или отговор.

Отстъплението от постигнатото е очевидно и повтаря тенденцията, предложена от лицето Янко Серафимов (бивш зам.-председател на работната група от квотата на МВР), задържан за подкуп само месеци след като бе отстранен от поста. Ние отказваме да бъдем свързвани с такива униформи”, коментира и другият зам.-шеф на синдиката Илия Кузманов.

Потене

Чиновниците от дирекцията, която отговаря за дрехите на полицаите, са предложили да се обърнат процентите на съотношение памук към полиамид (найлон), като запазват сегашния плат, с който служителите се потят, тъй като той не изпарява водата. В писмото е описано, че те предлагат памукът да е 68%, найлонът 30%, а еластантът едва 2 на сто. При зимните униформи пък е заложено да се премахне подплатата и да отпадне ризата, защото не съществувала в сега действащата наредба. „Това е снижаване на качеството е компромис с плата. В предишната работна група предложихме модел на многокомпонентна униформа, която е подходяща за четирите сезона.

Разработихме я с немски колеги и наши специалисти. Попитахме МВР защо не я приемат. Отговориха ни, че трябвало да променят наредбата, в която пише само зимна и лятна униформа. А това става точно с 2 изречения и евентуално 2 седмици да мине за обнародване, чисто нормативно като дейност“, обясни Вергил Христов. По думите му т.нар. шушляци са наложени още през 2012 г. и до момента няма промяна. „МВР е в невъзможност да си облече служителите. Отделно продължава проблемът с доставките и колегите продължават да си купуват униформи, които да ги заместват, с лични средства“, допълни зам.-шефът на СФСМВР.

Пари

Синдикатът е направил пазарно проучване за многокомпонентната униформа, което е приложено до работната група. „То показа, че всичко от главата до петите заедно с обувките щеше да струва общо 1200 лв. на човек и да влезе в лимит за 2 години. В момента лимитът за това е 800 лв. за година или 1600 лв. за две. Ние се побирахме даже в по-малко средства.

Предложената сега униформа не знаем колко струва и правено ли въобще е пазарно проучване“, поясни Христов. По думите му единствената информация на СФСМВР е, че сегашната униформа през годините е останала същата, но цената, на която МВР я купува, се е увеличила почти двойно, което наложило и увеличаване на лимитите.

СФСМВР подава сигнал до парламента: Кубинките протичат, чиновниците нехаят

Кубинките на полицаите въобще не били вкарани в предложението на работната група в МВР, обясни Вергил Христов. Те са сред най-проблемните елементи в облеклото на служителите на терен, тъй като протичат, разкъсват се за няколко седмици и на практика са неизползваеми. За сметка на това са на изключително високи цени, споделят от СФСМВР.

Ние ще се противопоставим на това нещо доколкото ни позволява законът и ще настояваме да се започне работа за нова спецификация на полицейската униформа. Ще уведомим комисията по вътрешна сигурност в НС, когато се формира, за проблема и ще продължим да настояваме за качествени дрехи и кубинки. Считаме, че най-вероятно има интереси в тази сфера, иначе не можем да си обясним поведението на министерството“, обясни зам.-шефът на СФСМВР.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    3
    решението
    Служителите трябва да участват активно с анкета и мнение за приемане на униформа и нейната кройка и възможности според спецификацията на оперативната дейност която извършват ако е специфична.Неясно е защо нашите полицай напомнят на турската полиция,а фуражките им са близки до армията на САЩ или тяхното ВВС.Това е без значение ако си вършат работата.Мисля че можем да имаме качествена и строго индивидуална униформа при добри решения на истински специалисти в тази област.С обувките са зле,а преди не беше така.Не се ползват качествени кожи и изработки.През куп за грош. Униформата на Карабинерите в Италия може да бъде взаимствана,Австрииската,Чехската полиция.По важно е коя полиция бие"вчерашната" или "днешната" ?
  • 7
    2
    СкъсанЛявЧервенШушон
    Виждат от Задкулисието радикалните промени които идват и са започнали безпрецедентно крадене от всичко възможно, щото скоро изчезват и използват всяка минета и повод да се нагушат. като станат промените ще има масово набутване в затвора за тая продажна пасмина!
  • 11
    1
    ЗА МВР
    ДОСТА ХОРА СЕ ОБЛАЖИХА ОТ МВР.В МВР ТЕ ВИЖДАТ ВСИЧКО,БИЗНЕС,КОНТАКТИ,ЗАВЗЕМАНЕ НА ТЕРИТОРИИ ОТ ИКОНОМИЧЕСКИЯТ СИВ СЕКТОР И РЕАЛНИЯТ БИЗНЕС СВЯТ.МВР ЧЕСТО ПЪТИ Е ИНСТРУМЕНТ ЗА САМОРАЗПРАВА И РЕВАНШ МЕЖДУ СИЛОВИ ГРУПИРОВКИ,НАРКО БАНДИ И ИКОНОМИЧЕСКИ И ПОЛИТИЧЕСКИ КРЪГОВЕ,ЛИЦА ОТ ПРЕСТЪПНИЯТ СВЯТ И СТРУКТУРИ, СПОРЕД СИТУАЦИОННИЯТ МОМЕНТ,А ИМЕННО : КОЙ Е НА ВЛАСТ И КОЙ НА КОЙ Е ЧОВЕК? И ЗА КОЙ,КОЙ ЩЕ СЕ ОБАДИ? В НАЧАЛОТО НА 90-ТЕ ГОДИНИ МВР СЕ ПРОЧУ С ЕДНА ПОРЪЧКА ЗА ИЗРАЕЛСКИ ЖИЛЕТКИ ЗА ЗАЩИТА НА СЛУЖИТЕЛИТЕ С БРОНЕПЛОЧА ОТ ПРЕД.СЪЩАТА.ОТГОВАРЯШЕ ЗА НАТО-СТАНДАРТ И ЗА ЗАЩИТА ОТ ЛОВНО,ГЛАДКОЦЕВНО И МАЛОКАЛИБРЕНО ОРЪЖИЕ,НО НЕ И ЗА СТАНДАРТ ПО НАША ГЕОГРАФСКА ШИРИНА. БЯХА ПЛАТЕНИ ПО 900$ БЕЗ ЗАЩИТНА ПЛОЧА И НА 1200 $ СЪС ЗАЩИТНА ПЛОЧА ПРИ ЦЕНА НА ЕДРО В КОМПЛЕКТ МЕЖДУ 480/550/630 $ В ПЪЛЕН КОМПЛЕКТ.ПОСЛЕ СЕ ПРОЧУ МАСОВОТО ОПРАЗВАНЕ НА СКЛАДОВЕТЕ С ОРЪЖИЕ КОЕТО БЕШЕ В ПЪТИ НА СКЛАД.ОРЪЖИЕТО БЕШЕ РАБОТЕЩО И ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ НЕГО С ВИСОКА КОЛЕКЦИОНЕРСКА СТОЙНОСТ.ОТ ЩАЕР-МАНЛИХЕР ПРЕЗ МАУЗЕР,МОСИН-НАГАН,СИМОНОВ И НЕМСКИТЕ КАРТЕЧНИ ПИСТОЛЕТИ КАЛ.9Х19 MP от 2-ТА СВЕТОВНА ВОЙНА ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА СС И НЕМСКИТЕ СПЕЦ.ЧАСТИ.ЕДИНСТВЕНАТА,ЕДНОКРАТНО ПРОИЗЕДЕНА ПОРЪЧКА В АВСТРИЯ Е БИЛА САМО ЗА БЪЛГАРИЯ.ИЗКЛЮЧИТЕЛНА РЯДКОСТ С ВИСОКА КОЛЕКЦИОНЕРСКА СТОЙНОСТ.ШПАГИН,СУДАЕВ И БОЕПРИПАСИ И КАКВО ЛИ НЕ? ТОВА НЕЩО НЯКАК СИ БЕШЕ ИЗНЕСЕНО 1996/97 г.Къде? Не е ясно.ТА ДОСТА ХОРА НА СЛУЖБА В МВР ВИЖДАТ ВСИЧКО,НО НЕ И ДЕНОНОЩНИТЕ СИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КАТО ПОЛИЦАИ СЪС ВСИЧКО ПРОИЗТИЧАЩО ОТ ТОВА 24 ЧАСА В ДЕНОНОЩИЕТО,365 ДНИ В ГОДИНАТА ,ОСВЕН АКО НЯКОЙ НОВ ПАПА КАТО ГРИГОРИИ НЕ НАМАЛИ ДНИТЕ НА 333 ИЛИ УВЕЛИЧИ МА 400 ИЛИ ПЪК НЯКОЙ ПОГАЛЕН ОТ ПАПАТА НЕ СЕ НАМЕСИ КАТО НЕГОВ НАМЕСТНИК В БЪЛГАРИЯ ДЕ,ЗЕР Е ЖИВ ПАПА-КАРДИНАЛ.😂😂😂🤣🤣😁.ИНТЕРЕСНО ЩЕ Е АКО СЕ ЗАПОЧНЕ ПРОВЕРКА С ИМОТИ И ТЕРЕНИ,ПАРЦЕЛИ НА МВР.КОГА СА ОТДАДЕНИ ПОД НАЕМ,НА КОЙ ИЛИ СА ПРОДАДЕНИ,КОГА,КАК И ПРЕЗ КОЙ УПРАВЛЕНСКИ ПЕРИОД? ДА РЕЧЕМ В РУСЕ-ОБЛАСТ.ИНТЕРЕСНО Е КАК И ЗАЩО И ПО КОЕ РАЗПОРЕЖДАНЕ В НАЧАЛОТО НА 90-ТЕ БЯХА ПРЕМАХНАТИ РЕТРАНСЛАТОРИТЕ ЗА РАДИОСТАНЦИИТЕ С КОИТО ОТДЕЛНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ КОМУНИКИРАХА ПОМЕЖДУ СИ И ИМАХА ВРЪЗКА В РАМКИТЕ НА ОБЗОРНАТА ФИЗИЧЕСКА ВИДИМИОСТ.С ТОВА БЯХА УЛЕСНЕНИ КРИМИНАЛНИТЕ И ЗАТРУДНЕНИ ПАТРУЛНО-ПОСТОВИТЕ ПОЛИЦАИ.НЯМАХА ВРЪЗКА ПРИ ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ЗАДАЧИТЕ ОСВЕН АКО НЕ СА В СЛУЖЕБЕН АВТОМОБИЛ.МНОГО Е ИНТЕРЕСНА ТЕМАТА И ТЪРПИ ПОНЕ ЕДНОМЕСЕЧЕН ДЕБАТ И РАЗГЛЕЖДАНЕ.ВСЪЩНОСТ НЯКОЙ ВИЖДАЛ ЛИ Е ПАТРУЛИ ОТ ПОЛИЦАИ ПО ДВОЙКИ? ПОКРАЙ УЧИЛИЩАТА,ЦЕНТЪРА,ПАРКОВЕ,КВАРТАЛИ? ТАКА ДА ВЪРВЯТ ПО ДВАМА,А НЯКОЙ И СЪС СЛУЖЕБНО КУЧЕ? НОЩЕМ,ДЕНЕМ? СИГУРНО СЕ ПРИТЕСНЯВАТ ОТ ОБЯСНЕНИЯ В ТЪМНОТО И ОБЛАДАВАНЕ НЕДОБРОНАМЕРЕНО.....ТОКУ ВИЖ ОБЪРКАЛИ НЯКОЯ РАБОТА И ПОСЛЕ,АМИ СЕГА?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари