Горанов: Предстои една стабилна година

0
Владислав Горанов: С премиера се чуваме по няколко пъти на ден
Владислав Горанов: С премиера се чуваме по няколко пъти на ден Видео: БГНЕС

Предстои една стабилна и предвидима година, в изключение, разбира се, на геополитически фактори на нестабилност, които са извън процесите вътре в България.

Това заяви пред медиите в НС финансовият министър Владислав Горанов, който бе сред депутатите за приемането на Бюджет 2016 на второ четене, предаде репортер на БГНЕС.

„Надявам се да запазим добрите темпове на растеж, които за другата година са още по-добре очертани. Оптимист съм за икономиката през следващата година, сигналите са положителни и за последното тримесечие на тази година”, каза Горанов. Според него фискалното изпълнение ще бъде много по-добро от заложеното в актуализацията.

„Банковият буфер затова е буфер, за да решава проблеми, а не да ги създава, отговори той на въпрос. Оптимист съм, че след фалита на КТБ мениджърите и акционерите на търговските банки, които оперират в България, са си прочели урока. Виждаме, че банките реализират доста добри финансови резултати - нямам притеснение за оценката на активите. Длъжни сме, обаче, да предвидим механизъм за реакция, ако се наложи”, направи уговорка Горанов. Надявам се също, че максималният размер на дълга, предвиден за другата година, няма да бъде достигнат, добави той.

„Бюджетите на службите за 2016 г. растат, в сравнение тези за тази година несимволично. В ДАНС има намаление заради структурна промяна, свързана с изваждането на ГДБОП от нея. А вие сигурни ли сте, че максимално ефективно работят в момента структурите”, запита той представителите на медиите в НС. „Благодарение на всички служби събираемостта е много по-висока през 2015 г., т.е. те показват по-добра работа и координация. Не съм съгласен, че повече пари означават по-добра работа”, подчерта Горанов.

„Има сектори , в които ще има предизвикателства през 2016 г., но аз смятам, че сме си прочели добре урока от 2015 г. и да не губим време за промени. Те не е задължително да са реформи,а действия с цел да се повиши ефективността на разходите в отделните системи”, коментира министърът.

Аз не мисля, че е поставено на карта коалиционното споразумение, отговори Горанов на друг въпрос на медия. Бюджетът винаги е повод за дебати за приоритетите на държавата. Мисля, че МС до голяма степен е намерил добрия баланс . Това, че една или друга партия се опитва да постави темата дали в парламента нещо не може да бъде подобрено, не трябва да се разглежда драматично като опит за преразглеждане на коалиционни форми. Тепърва след гласуването на бюджета ще стартира неговото изпълнение, което е доста по-трудно като задача и доста по-отговорно. Това, което днес се гласува, е финансовият план – неговото изпълнение е много по-важно и реално показва съотношението на приоритетите в едно управление, каза министърът.

„С премиера се чуваме по няколко пъти на ден. Колегите от АБВ поставиха още въпроси по повод дебата в рамките на правителството, а част от проблемите поставят и днес, но там се обединихме, че това е възможното златно сечение”, отбеляза той.

И за социалното министерство, и социалните политики има допълнително средства и те са над 350 млн. лв., уточни Горанов. Това, че социалната политика винаги е чувствителна и недостатъчна в една бедна държава, е факт. Някои казват, че социалната политика не е приоритизирана, но ние не можем да се съгласим. Няколкостотин милиона има повече именно за социална политика. Увеличението на възнагражденията в почти всички агенции на социалното министерство е също част от социалната политика,тъй като то подобрява обслужването на бенефициентите и издига нивото на служителите. Увеличението на минималната работна заплата също е социална политика. В този смисъл реакцията от днес на колегите от АБВ е продължение на дебата в правителството и няма да се отрази на отношенията ни, посочи финансовият министър.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари