Германците не искат Турция в ЕС

0
Според повечето германци Европейският съюз трябва да прекрати преговорите с Турция
Според повечето германци Европейският съюз трябва да прекрати преговорите с Турция

Повечето германци искат спиране на преговорите между ЕС и Турция

Според повечето германци Европейският съюз трябва да прекрати преговорите с Турция за присъединяване към съюза, както и да отмени сделката за връщането на нелегални имигранти, това показва проучване на общественото мнение, публикувано в неделя.

Споразумението, сключено през март срещу обещание за финансова помощ, безвизови пътувания за турските граждани и ускорени преговори за членство, намали драстично броя на имигрантите, които влизат в Европа през т.нар. източни маршрути.

Миналата година 1.1 милиона души, бягащи от войните и бедността Близкия изток, поискаха убежище в Германия – повече от която и да е друга европейска държава. Това създаде условия за социално и политическо напрежение в най-голямата икономика в съюза.

Според проучването 52% от запитаните подкрепят разтрогването на имиграционната сделка с Турция, а само 35 на сто искат я да продължи да действа.

Над две трети от участвалите в проучването искат и незабавно замразяване на финансовите средства за Анкара, а цели 66 на сто настояват за прекратяване на преговорите за членство на Турция.

Според подписаното през март споразумение с Брюксел Турция се съгласява да приема обратно всички бежанци и имигранти (включително тези от Сирия), които незаконно са стигнали в Гърция. В замяна ЕС трябваше да осигури безвизов режим за турските граждани, но след изпълнението на определени критерии – като промяната в антитерористичното законодателство на Турция. Анкара обаче отказа да изпълни това условие и неведнъж заплаши, че ако турците не получат свободен достъп до ЕС, страната ще спре да изпълнява споразумението за имигрантите.

В петък началникът на кабинета на германския канцлер Ангела Меркел Петер Алтмайер заяви, че няма вариант „Б“ за споразумението с Турция, но допълни, че е убеден, че то ще остане в сила.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари