Гърция вдига цената на дизела

0
Субсидира купуването на електромобили
Субсидира купуването на електромобили

Субсидира купуването на електромобили

Гръцките власти планират да повишат цената на дизеловото гориво, като целта е да се стимулира преходът към закупуването на електромобили.

Държавата също така ще поеме част от стойността на колите, захранвани с ток, информира БНР.

С 4 евроцента се повишава цената на дизеловото гориво в Гърция от 1 януари, информира министерството на енергетиката в южната ни съседка.

Тази "зелена такса" се очаква за година да внесе в държания бюджет около 100 милиона евро. Приходите, според изявление на енергийния министър Хадзидакис, ще се използват за реализиране на проекти за възобновяеми енергийни източници

Очаква се също наложената "зелена такса" да насърчи и използването на електрически автомобили, отбелязва кореспондентът на БНР в Гърция, като допълва, че правителство на страната реализира и програма за стимули при закупуване на електроавтомобили.

Около 25% от стойността на автомобилите се покрива от държавата за всички модели коли, съобщават от правителството. За това е необходимо на всички бензиностанции в страната да се изградят и зарядни колонки, коментират експерти от бранша.

В рамките на 10 години се предвижда всяка трета кола в страната да е на електрическо захранване.

Малкият остров Астипалеа вече се превръща в прототип на място само с електромобили - съвместен проект на правителството и европейска автомобилна компания, отбелязва кореспондентът на БНР в южната ни съседка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари