Гърция може да обяви сделка с България за пътуване без карантина

0
Гърция работи по мерки, които могат да доведат до частично или пълно премахване на карантината, засягащо български граждани, които влизат в страната
Гърция работи по мерки, които могат да доведат до частично или пълно премахване на карантината, засягащо български граждани, които влизат в страната

Гърция работи по мерки, които могат да доведат до частично или пълно премахване на карантината, засягащо български граждани, които влизат в страната, и новите планове може да се обявят още тази седмица, заедно с двустранно споразумение между София и Атина.

Това каза посолството на Гърция, потърсено за коментар колко се очаква да продължи сегашният режим, съобщи "Дневник".  Минути след този отговор, изпратен по имейл, Министерството на външните работи в София съобщи, че "публикациите във Фейсбук относно подписано двустранно споразумение между България и Гърция за пътуване на граждани без карантина не отговарят на истината." Не се уточни за кои конкретни публикации става дума.

В момента карантината действа за всички български граждани, които влизат в страната, и тя трябва да се прекара на специфично място, указано от полицията (в повечето случаи - хотел).

Източници от Атина обаче по-рано отбелязаха, че министърът на туризма разговаря със съседите за това как да се променят сегашните мерки.

"Гръцкото министерство на туризма обяви, че работи по някои нови мерки, които могат да включват частичното или пълно премахване на карантината," се казва в отговора на посолството, получен от "Дневник". "Гръцкото правителство ще обяви в рамките на тази седмица всички планове и вероятно сделка между двете страни (Гърция и България - бел. ред.) за туризма."

Помолени за уточнение дали такава промяна ще се отнася само за български граждани, представители на посолството казаха, че "гръцкото министерство на туризма и българското министерство на туризма си сътрудничат, за да договорят общата рамка за улесняване на гражданите, за да пътуват през лятото."

Подробности за евентуалната отмяна на карантината все още не могат да се съобщят - детайли от гръцкия план за спасяване на летния сезон вече изтекоха в медиите или бяха открито разпространявани от министри, но официалното публикуване на правилата още се очаква.

Предстои да се разбере и дали подобно споразумение между двете държави ще е част от установяващия се формат на споразумения между групи държави, съгласяващи се да отменят взаимно ограничения за пресичане на границите си и да улесняват пътуванията помежду си, въпреки че почти всички държави в Европа затвориха границите си заради кризата с коронавируса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари