"Гардиън" с материал за Гунди и единствения български гол на "Уембли"

0
Едно от най-авторитетните издания на Острова разказа историята на легендата
Едно от най-авторитетните издания на Острова разказа историята на легендата

Едно от най-авторитетните издания на Острова разказа историята на легендата.

Повече oт половин век след великия гол на Георги Аспарухов-Гунди на "Уембли" и 48 години откакто той не е на този свят, легендата за него е още жива.

Авторитетният британски вестник "Гардиън" помести обширен материал, посветен на Гунди. Централно място в статията заема попадението, което Аспарухов отбеляза във вратата на Англия на 11 декември 1968 г. Тогава той минава безпроблемно през защитата на "Трите лъва" и бележи. По онова време Англия е действащ световен шампион, а в редиците на тима са имена като Боби Муур, Джеф Хърст и Боби Чарлтън. Домакините изравняват бързо за крайното 1:1, но явно споменът за гола на Гунди - единственият български на "Уембли", остава.

Изданието разказва и как след мача родната легенда разменя фланелката си с Мартин Питърс, който впоследствие я подарява на музея на "Уест Хем". В крайна сметка настоящият капитан на националния ни отбор - Ивелин Попов, я откупува и в момента екипът отново е в България.

"Гардиън" описва живота и смъртта на Гунди, описвайки го с коментар на Боби Чарлтън по негов адрес: "Такива футболисти не могат да се видят всеки ден".

Любопитното е, че България и Англия са се сблъсквали 10 пъти, като половината от тези срещи са на "Уембли". Гунди е единственият с попадение в мрежата на "Трите лъва" на митичния стадион, а това един от двата български гола в английската мрежа в историята. Другият е на Георги Марков в евроквалификация на 9 юни 1999 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари