България замлъква утре в 13 часа

0
Европейският съюз е дълбоко опечален
Европейският съюз е дълбоко опечален

ЕС прикани всички европейци да спазят минута мълчание в понеделник в 11.00 ч. по Гринуич (13.00 ч. българско време) в памет на жертвите на атентатите в Париж.

Това се казва в публикувана от Европейската комисия съвместна декларация на лидерите на страните членки и на институциите на ЕС, пише Стандарт нюз

"Европейският съюз е дълбоко опечален и в траур след терористичните нападения в Париж. Това е нападение срещу всички нас. Ще се изправим срещу тази заплаха заедно, с всички необходими средства и непоклатима решимост", се казва в декларацията. "Ние, европейците, ще помним всички 13 ноември 2015 г. като ден на европейски траур", заявяват лидерите на ЕС и добавят, че са "единни с френския народ и правителството на Франция". "Доброто е по-силно от злото. Всичко, което може да се направи на европейско ниво за обезпечаване на сигурността на Франция, ще бъде направено. Ще направим каквото е необходимо за побеждаване на екстремизма, тероризма и омразата", уверяват лидерите на ЕС.

Вътрешните министри на Европейския съюз ще се съберат извънредно на 20 ноември по искане на Франция, за да обсъдят конкретни мерки за борба с тероризма. "Вследствие на трагичните събития в Париж този Европейски съвет на правосъдието и вътрешните работи има за цел да подсили европейския отговор и да осигури контрола и прилагането на одобрените мерки", обяви люксембургският вицепремиер и министър на вътрешната сигурност Етиен Шнайдер, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

Борбата срещу тероризма "трябва допълнително да се усили на всички нива, по-специално на европейско и международно ниво", заяви френският вътрешен министър Бернар Казньов.
"На тази среща трябва да се обсъдят възможно най-конкретно и оперативно редица теми, идентифицирани като приоритетни след януарските атентати" във Франция, посочи Казньов и добави, че е спешно "да се ускори графикът на тяхното договаряне и прилагане", посочи той. "Европа трябва да се сдобие с ефикасна база данни на самолетните пътници, с рамка за борба срещу финансирането на тероризма и със солидно и ефикасно законодателство за контрола на огнестрелните оръжия", изтъкна още Казньов. Според него е нужно още страните членки да засилят обмена на разузнавателна информация и да преразгледат Шенгенското споразумение, за да се постигне системен и координиран контрол по външните граници на общността.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова за по-твърди действия срещу тероризма на срещата на Г-20 в Турция.
"Това не може да бъде просто поредната среща на върха", каза Туск и добави, че "думите не са достатъчни, сега е време да се действа". Той призова всеки от лидерите на Г-20 да съсредоточи военните действия върху "Ислямска държава". "Те са истинският враг на свободния свят, а не съвременната сирийска опозиция", каза председателят на Европейския съвет.
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер пък заяви, че терористичните актове в Париж не заплашват Шенгенското споразумение и свободното преминаване между страните членки.

"Шенген е под заплаха, но не заради атаките в Париж, а за това, че контролът по границите не е ефективен" - заявил Юнкер. "Аз считам, че ние не трябва да смесваме ония, които извършиха терористичните актове в Париж, с бежанците, които напуснаха страните си по сериозни причини", заявил Юнкер. Организаторите и извършителите на тези атаки са именно онези, от които бежанците бягат, а не обратното, поясни Юнкер.

Източник: Стандарт нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари