ЕС обвинява Apple, че ограничава достъпа на конкуренти до нейна технология

0
Според Еврокомисията има "индикации, че "Епъл" е ограничавал достъпа на трети страни до ключова технология" в полза на "Епъл Пей"
Според Еврокомисията има "индикации, че "Епъл" е ограничавал достъпа на трети страни до ключова технология" в полза на "Епъл Пей" Снимка: © Milan Jaros/Bloomberg

Американският технологичен гигант "Епъл" (Apple) е нарушил правилата на ЕС за конкуренцията с платежната си система "Епъл Пей"(Apple Рау).

Това обяви днес Европейската комисия след месеци на предварително разследване, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Според Еврокомисията има "индикации, че "Епъл" е ограничавал достъпа на трети страни до ключова технология" в полза на "Епъл Пей", посочи еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер в изявление.

Изпълнителният орган на ЕС счита, "Епъл" ограничава конкуренцията, като възпрепятства достъпа на разработчици на приложения за дигитални портфейли до необходимия хардуер и софтуер на устройствата на компанията. По този начин се изкривява пазарната конкуренция и се потискат иновациите.

ЕК разследва технологичната компания от 2020 година.

Комисията не посочи какви глоби могат да бъдат наложени на концерна, ако обвиненията бъдат потвърдени окончателно.

Това е едно от няколкото разследвания, открити от ЕС срещу "Епъл". Европейските регулатори проверяват и дали компанията не е нарушавала антитръстовите правила на блока, изкривявайки конкуренцията на пазара за музикален стрийминг, налагайки несправедливи правила за услуги, конкурентни на нейния магазин за приложения "Ап Стор" (Арр Store).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари