Елена Йончева: Отнемането на преференциалния вот е голям удар срещу демокрацията

0
Според нея е очевидно, че ГЕРБ и ДПС са гласували заедно срещу отнемането на правото на българските граждани
Според нея е очевидно, че ГЕРБ и ДПС са гласували заедно срещу отнемането на правото на българските граждани Снимка: БГНЕС

Отнемането на преференциалния вот е голям удар срещу демокрацията.

Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева пред журналисти в Народното събрание във връзка с промените в Изборния кодекс и обявеното от Мая Манолова, че ще обжалва промените в изборното законодателство, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Според нея е очевидно, че ГЕРБ и ДПС са гласували заедно срещу отнемането на правото на българските граждани. „Този висок праг на практика е недостижим. Това е отнемане на правото на българския гражданин за преференциално гласуване“, допълни още Йончева.

Според нея тези текстове са приети на тъмно. „Може би следващото нещо, което трябва да предложим, е Народното събрание да заседава нощно време, за да може да спасим и тези 8% доверие на българския избирател. Да не се вижда цялото беззаконие и целия срам, който вършат българските депутати“, допълни още Йончева.

Във връзка с твърдението на Спас Гърневски, че ако човек е достатъчно доказан и хората по места, ще съберат необходимите гласове, дори при този висок праг, Йончева заяви, че това е невъзможно на практика. „Тези правила са измислени така от ГЕРБ и от ДПС, че да няма на практика преференциално гласуване“, заяви говорителят на БСП.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари