Духът на Цветанов продължава да витае в парламента

0
Това ясно се видя от нападките, които прозвучаха от устата на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова към президента Румен Радев
Това ясно се видя от нападките, които прозвучаха от устата на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова към президента Румен Радев Снимка: БГНЕС

Цветан Цветанов напусна парламента, но духът му остана да витае под кристалните полилеи в пленарната зала.

Това ясно се видя от нападките, които прозвучаха от устата на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова към президента Румен Радев, след неговото слово пред народа и депутатите в началото на новия политически сезон, пише Елизабет Дафинова за Банкеръ.

Единствената разлика беше в тона – той бе по-умерен и не така агресивен, какъвто беше наложил бившият "втори" в ГЕРБ. Думите и клишетата обаче бяха същите – президентът разделя нацията, прокарва разделителни линии, ще остане в историята "като президента, който е бил най-негативен, който е отправял най-много заплахи за обществения мир, като президента, който е девалвирал институцията вето". И след като нахока държавния глава, управляващата партия се скри зад обичайните общи фрази за изпълнението на управленската програма, за успехите на правителството, за едва ли не денонощната работа в името на българските граждани и още много такива приказки за изпълнените обещания. По времето на социализма имаше един лозунг "Всичко в името на човека, всичко за благото на човека", а народът остроумно го беше дописал – "И всички знаем кой е човекът". Е, и сега знаем.

Всъщност какво каза президентът, та раздразни управляващите? Като изключим, че едва за трети път идва в парламента, откакто е станал държавен глава, Румен Радев каза неща, които и до сега е казвал неколкократно. "Всеизвестно е, че когато властта се отнема от народа и се концентрира в тесен кръг хора, те я трансформират в икономически облаги и ги инвестират в още повече власт. Така този тесен кръг бетонира своята безконтролна власт. При такава формула няма развитие, има бедност и корупция", посочи Радев и разкритикува управляващите, че харчат безконтролно и с еднолични решения държавния бюджет.

"България продължава да губи своето най-ценно богатство - хората. Голяма част от българските граждани се отчуждават от собствената си държава. Чезнат основните фактори за ефективно управление, прозрачност, отчетност и отговорност", продължи президентът и изрази необходимост да бъде приета законодателна разпоредба, която да задължава премиера да се явява поне веднъж в месеца в пленарна зала за отговор на общи въпроси по политиката на правителството.

"Отказът от блиц-контрол е отстъпление от демократичните принципи и неговото установяване ще бъде стъпка към добрите практики на парламентаризма", смята Радев. По думите му няма сигурност и просперитет, а има бедност, корупция и неграмотност, и затова е нужна промяна. Промяна, която да засили гражданското участие и контрол в управлението, да направи институциите по-прозрачни и отчетни.

„Необузданата корупция по високите етажи и ширещата се престъпност особено в малките населени места изискват законодателните и контролни функции на Народното събрание да се съсредоточат върху укрепването на върховенството на закона", допълни държавният глава, за когото времето за промяна изтича "така, както изтичат навън младите и успели българи, така както гаснат едно след други българските села и оставените на произвола пенсионери".

Становището на Румен Радев е, че България трябва да се превърне в нормална европейска държава с върховенство на правото, с активно гражданско общество, с прозрачни, отчетни и отговорни институции, които да работят ефективно и то в интерес на гражданите.

Откъдето и да го погледнеш, това е реалността, а не измислените огромни успехи на правителството. И точно затова не ни искат в Шенген, независимо от желанието или нежеланието на Бойко Борисов. Само че в ГЕРБ инатливо остават глухи и слепи за реалността и самоотвержено скочиха да бранят премиера и лидера си. Че как иначе след като са в парламента, в министерските кресла, в различните агенции, служби и комисии благодарение единствено на него. И няма никакво значение дали е разказал пред цяла България, че косата ти е мазна. По-важни от достойнството са топлите местенца, голямата заплата и властта. А и възможностите за допълнителни облаги.

Между другото, приказките, които изприказва Борисов за фризурите на жените (по повод посещенията на кандидатката за кмет на София Мая Манолова във фризьорски салон) никак не отиват на един министър председател. На една умна жена, съпруга на един от най-успешните американски президенти - Елинор Рузвелт, принадлежи мисълта: "Великите умове обсъждат идеи, средните умове обсъждат събития, малките умове обсъждат хора".

А иначе, в първия ден на новата пленарна сесия не чухме нищо ново от председателите на парламентарните групи. Лидерката на БСП Корнелия Нинова очерта приоритетите на опозицията и отново наблегна на социалната тематика. Тя предупреди, че социалистите ще внесат конституционна жалба срещу практиката - джипа, държавния бюджет в багажника и раздаването на пари през прозореца за партийни цели.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ повтори, че България се нуждае от програма за ускорено, догонващо икономическо и финансово развитие. "Предупредихме преди година – държавността е в колапс, войната – политическа, междуинституционална и вътрешноинституционална води до изчезване на разума. Това трябва да спре, защото така не се решават проблемите на гражданите, а напротив – задълбочават се", подчерта Карадайъ.

Сигурност, доходи и патриотизъм - това са приоритетите, които посочи съпредседателят от ВМРО на парламентарната група на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов. Той отбеляза, че не е важно кой управлява, а политиката, която се провежда. "Настоящото управление беше избрано с една програма, която следваме. Трябва да има ревизия на свършеното, но и на това, което не сме", допълни Веселинов.

Не беше изненада и напускането на четирима депутати от "Атака" от общата патриотична група. Логично те последваха изгонения си лидер, но това не застрашава управляващото мнозинство, тъй като партията продължава да подкрепя кабинета.

Пределно ясно е, че тази сесия ще протече под знака на местните избори и приемането на бюджета за догодина. А парламентарната трибуна ще се използва максимално за политическа агитация и пропаганда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари