"Доктор" Ружа: Вземи парите, бягай и хвърли вината върху друг

1
Ружа обожавала скъпите ефектни тоалети, подчертаващи пищните й форми
Ружа обожавала скъпите ефектни тоалети, подчертаващи пищните й форми

Издирваната от ФБР криптокралица - от леярната за стомана през виртуалните удари до Холивуд

Медиите по света я наричат криптокралица и създателка на измамната схема на века, гениален престъпен мозък, завлякъл в мрежите си хиляди хора, които на пръв поглед не изглеждат никак наивни. Тя е също и жената, която взе милиардите и изчезна безследно. До момента от нея няма ни вест, ни кост, въпреки че цялата машина на ФБР и още няколко могъщи световни служби са по следите ѝ, пише 24 часа.

Изплува ли на бял свят мащабно пране на пари, името ѝ неизменно е замесенo, както се получи наскоро с досиетата FinCen, разкриващи как реномирани световни банки са си затваряли очите за съмнителни трансакции на олигарси и престъпници. Одисеята ѝ на човек, който иска да печели милиони на чужд гръб, започва още в младостта ѝ в Германия, където също има условна присъда за измама заради умишлено фалирана леярна в Бавария.

<strong class='keys'>Ружа</strong> и брат й Константин

Ружа и брат й Константин СНИМКА: Снимка: Фейсбук

След всичко това не е чудно, че и Холивуд поиска да направи филм за нея. На създателите му няма да им е лесно обаче, защото стане ли дума за Ружа Игнатова, нито една художествена измислица не може да се окаже по-смела от действителността.

Как Ружа Игнатова измами света и след това изчезна”. Под това заглавие миналата година Би Би Си публикува разследване за създателката на криптовалутата OneCoin, уличена от властите в САЩ, че е измамила инвеститори от цял свят с над 4 млрд. долара (според някои източници даже над 5 млрд.) В продължение на месеци британският журналист Джейми Бартлет пътува по света, среща се с хора, които са работили за или са се опарили от пирамидата на криптокралицата. Той опитва да отговори на въпросите как е възможно толкова много хора да повярват в една илюзия и най-вече - къде може да се намира заедно с милиардите си фараонката Ружа, която днес би трябвало да е на 40 години. Ново разследване на журналиста Филип Боферман в германския в. “Зюддойче цайтунг” добави още детайли към невероятната история на “доктор Ружа”. наричана така заради твърдението ѝ, че има докторска дисертация по право.

Според Би Би Си част от милиардите, придобити чрез пирамидата, криптокралицата е вложила в скъпи апартаменти в София и Созопол и в огромна яхта на име “Давина”, на която певицата Биби Рекса направила частен концерт през 2017 г. “Зюддойче цайтунг” пък разказва за пищно парти в Созопол през същата година, което е една от последните публични изяви на изпарилата се милиардерка. То е за кръщенето на малката ѝ дъщеричка и е под мотото “Алиса в страната на чудесата”, а морският имот, който е нейна собственост, включва вила, басейн, лозе и триетажен частен хотел Ружа е облечена в скъп тоалет с блестящи камъни, а “запазената ѝ марка” е яркочервеното червило.

Навсякъде, където се появи, световната измамничка с български корени демонстрира богатство и лукс. Наскоро пред съда в САЩ брат ѝ Константин Игнатов, който поема фирмата след изчезването на Ружа и бе арестуван през март на летището в Лос Анджелис, разказа, че естра му имала cash rooms в няколко държави - апартаменти, в които стотици милиони са складирани в брой.

Освен това Ружа не обичала да си купува бижута под 1 млн. долара за всяко.

Откакто в САЩ бе разобличена схемата, ФБР я издирва по 5 обвинения, за които я заплашват около 90 години затвор. Пак в съда Константин разкри, че е наел частен детектив да я дири, но без успех. Последната поръчка, която получил от нея, била да ѝ купи самолетен билет за Виена и оттам за Атина.

Според разследването на британеца Бартлет на 25 октомври 2017 г. Ружа се качила на борда на самолет на “Райънеър” от София до Атина.

И оттогава никой не е чувал за нея. Германското журналистическо разследване добавя, че тя е носела само ръчен багаж.

Седалището на компанията на площад “Славейков” в София.

Седалището на компанията на площад “Славейков” в София.

Според западните медии една от тайните на успеха на криптокралицата е, че тя продава на клиентите си една отдавнашна мечта за всички, които мразят банките и смятат съвременната финансова система за порочна. Игнатова им обещава, че всеки би могъл да забогатее, не само финансовите акули. По времето, когато замисля схемата си - някъде през 2014 г. - за новите виртуални платежни средства, сред които най-популярни стават биткойните, започват да се носят легенди. Нишата изглежда необятна - става въпрос за нещо едновременно непознато, примамливо и което експлоатира най-непобедимата човешка страст - алчността и желанието от днес за утре просякът да стане принц. Неслучайно след разобличаването на схемата се разкриват безброй човешки трагедии - хора, които са вложили всичките си пари, продавали са коли и имоти и са останали с пръст в уста.

Всъщност OneCoin обяснява, че не продава криптовалута, а образователни пакети как да я добиваш. Членовете могат да купуват “обучителни пакети” на стойност между 100 и 118 000 евро. Всеки, който привлече нови купувачи, получава комисиона.

За да рекламира своя продукт, Игнатова се превръща в истинска шоудама - колкото по-блестящ е спектакълът, толкова повече риби ще налапат стръвта. В Европа и Азия тя наема огромни зали и пред публика от хиляди хора разпалено обяснява как ОneCoin постепенно измества останалите криптовалути и скоро ще се превърне в универсално средство за разплащане. През 2016 г. пълни дори “Арена Уембли” в Лондон, сякаш е рокзвезда.

Според “Зюддойче цайтунг” по това време тя живее в мезонет в лондонския квартал “Кенсингтън”, пълен със скъпи произведения на изкуството.

Притежава и апартамент в Дубай, който струва около 2,5 милиона евро. Носи бижута и изключително скъпи вечерни рокли дори когато просто седи в офиса и пише имейли, разказва пред немската медия бивш служител на OneCoin.

Германското издание разкрива още един интересен детайл - че по времето на шоуто в “Уембли” в ОneCoin са влезли 3,5 млрд. долара от повече от 2 млн. души по целия свят, а три инвестиции са направени от Антарктида В средата на 2017 г. към схемата вече са привлечени над 3 млн. души.

Две седмици преди да изчезне, на събитие в Лисабон Игнатова трябва да обясни на инвеститорите защо обещаваните от нея баснословни печалби се бавят, но тя не се появява. Така започва сагата на мистериозното ѝ потъване в неизвестното, над което до днес си блъскат главите прокурори, полицаи и разследващи журналисти от различни страни.

Пред Би Би Си компютърният спец - норвежецът Бьорн Бйeрке, разкрива, че Ружа Игнатова вероятно не е очаквала да стигне толкова далеч. В един момент тя опитала да закрие компанията, но “тъмните сили” зад печелившото начинание не ѝ позволили.

Именно Бйeрке разкрива, че OneCoin няма блокчейн 

Емблемата на OneCoin

Емблемата на OneCoin

На него му се обаждат от OneCoin, за да му предложат 250 000 долара годишна заплата, за да създаде блокчейн на новата криптовалута. Ето какво пише по този повод “Зюддойче цайтунг”: “Криптовалутна компания без блокчейн? Всяка “монета” в криптовалута има свой собствен цифров подпис. Блокчейнът е дълга верига от числа, в която се съхраняват подписите на всички монети в обращение. Ако някъде се появят нови пари, чийто произход не може да бъде проследен с помощта на този низ от числа, системата автоматично отказва да плаща. Това предотвратява контрабандата на фалшиви пари и не позволява на никого да пуска нови пари в обращение по желание. (...) Криптовалута без блокчейн теоретично може да бъде произведена от всеки, който е в състояние да въведе числа в таблица. Тогава човек би бил централната банка на собствената си валута и би забогатял колкото си поиска само с едно натискане на бутона”.

След това откритие и появилите се съмнения норвежкият спец пише в интернет за ОneCoin: “Tази луда нова криптовалута май изобщо няма блокчейн.”

Той дори не подозира какво ще последва. Веднага след поста му първо с него се свързват германски следователи, които го викат на разговор. Те го молят да докаже, че криптовалутата на Ружа няма блокчейн, което той прави. Така нишката на мащабната измама започва да се разплита. А срещу норвежеца започват да валят заплахи за живота му.

След собствено разследване откъде може да идват заплахите той стига до извода, че в схемата са замесени “много лоши хора”, но отказва да спомене нещо конкретно.

Пред Би Би Си анонимни свидетели потвърждават същото: “След като компанията OneCoin е започнала да надминава 10 млн., 20 млн., 30 млн., нещо се е случило. Тя (Ружа) не е можела да го спре. Мисля, че е била толкова уплашена през пролетта на 2017 г., че е решила да се откаже”, казва един от тях. Много хора потвърдили, че доктор Ружа и брат ѝ Константин са били замесени с много влиятелни хора. Имената им обаче не се споменават, защото свидетелите твърдят, че биха изложили живота си на риск. Департаментът по правосъдието на САЩ също потвърждава, че “Игнатови са имали връзка със значими играчи на сцената на организираната престъпност в Източна Европа”.

Когато британската медия започва разследването си, все още никой не знае накъде е поела криптокралицата, след като е кацнала в Атина. Някои твърдят, че тя притежава руски и украински паспорти, които ѝ позволяват да пътува между Русия и Дубай. Не е изключено нейните “съюзници с власт” да я укриват някъде в България. А може и да се разхожда свободно след пластична операция, която прикрива идентичността ѝ напълно, са предположенията на Би Би Си.

“Някой ми каза, че тя е в Лондон. Други твърдят, че е умряла, което също е възможно”, пише журналистът Джейми Бартлет. Чрез частни детективи той получава снимки на Ружа от скъпи ресторанти в Атина

Служителите в заведенията потвърждават, че криптокралицата е била техен клиент. Игнатова е все още жива и се намира в гръцката столица, без да се страхува, че ще бъде арестувана, гласи тази версия.

Малко по-късно се появява и друга следа. Бартлет посещава събитие на OneCoin в Букурещ, където се лее скъпо шампанско, а гостите го гледат подозрително. По-късно разбира, че Ружа е била под носа му - в същата зала, но променена от пластична операция.

Британецът подхваща и трета възможност за укриване - Германия, където криптокралицата е живяла в детството си. Там научава, че Игнатова има германски съпруг - адвокат в известна местна кантора. В издирванията най-често се появява един град - Франкфурт. Дъщеря ѝ, родена през 2016 г., се предполага, че живее там. Във Франкфурт живее и работи и съпругът на Игнатова, който по-скоро е бивш съпруг. Той обаче отказва да говори. Но доверен източник на журналиста от Би Би Си му казва: “Да, тя прекарва много време във Франкфурт. Просто трябва да откриете къщата и ще откриете нея. Но тя сигурно знае, че я дирим, и ни се надсмива”.

“Възможно ли е Ружа да се укрива в самото сърце на ЕС? - продължава Би Би Си. - Франкфурт със сигурност не е единственият град, където е била - може да е на много места.” Според брата на Ружа Константин тя може да е в Русия под закрилата на “могъщ човек”, когото срещнала малко преди да изчезне

“Зюддойче цайтунг” пък цитира служител на компанията OneCoin, според когото Ружа е била видяна малко след бягството си в Солун, където се е качила на микробус “Порше” с петима силни на вид мъже. След това вече признаците на живот изчезват. Служителят подозира, че криптокралицата е мъртва. И преди да изчезне, Ружа винаги била придружавана от поне двама охранители

Шофирала брониран лексус, защото имала работа с опасни хора, за които човешкият живот не струва много.

След изпаряването на криптокралицата юздите на компанията ѝ са поети от по-малкия ѝ брат Константин. През март 2019 г. той е арестуван от агенти на ФБР на летището в Лос Анджелис. Няколко месеца по-късно сключва сделка с прокурора и става ключов свидетел на обвинението. Неговият защитник Джефри Лихтман е адвокат и на световноизвестния наркобарон Хоакин Гусман - Ел Чапо, както и на американския гангстер Джон Готи-младши.

Кейт Уинслет ще влезе в ролята на жертва на <strong class='keys'>Ружа</strong> <strong class='keys'>Игнатова</strong>.

Кейт Уинслет ще влезе в ролята на жертва на Ружа Игнатова. СНИМКА: РОЙТЕРС

На 5 ноември 2019 г. Константин се явява като свидетел в съда, за да даде показания под клетва срещу американския адвокат Марк Скот, обвинен, че е изпрал 400 млн. от парите на OneCoin. По време на процеса братът разкрива интересни моменти от битието на криптокралицата. Според него Ружа е знаела, че властите са по петите ѝ. Тя получила информацията за разследването на ФБР от бивше ченге от люксембургските тайни служби, твърди Константин, цитиран от “Зюддойче цайтунг”.

Игнатова има дъщеря от адвоката от Франкфурт, за когото вече стана дума. Има обаче връзка и с друг мъж - Гилбърт Армента, който сега също е съден в САЩ за пране на пари. Ружа и любовникът ѝ искали да напуснат съпрузите си, да се оженят и да имат деца, разказва Игнатов в съда. Но Ружа не била сигурна дали Армента казва истината, затова моли своя човек от тайните служби от Люксембург да ѝ помогне да “проникне” незабелязано в апартамента му. За целта изкупува жилището под него и пробива дупка в тавана, за да постави микрофон в спалнята му

Побеснява от това, което чува, разказва брат ѝ. Малко преди бягството ѝ през октомври 2017 г. Константин и Ружа се срещат. Тя е пред нервен срив, защото разбира, че любовникът ѝ краде от нея и няма никакво намерение да напуска жена си. Освен това е научила, че той иска да я издаде на ФБР, за да спаси собствената си кожа.

Според западните медии, разследвали Ружа Игнатова, тя от самото начало на измамната схема е била наясно, че това няма да може да продължи вечно. Но докато властите и инвеститорите се усетят, тя ще е натрупала достатъчно пачки, за да осъществи плана, който излага още през 2014 г. в мейл до съдружниците си: “Вземи парите, бягай и хвърли вината върху някой друг”.

Още като малка мечтаела за брак с богаташ и живот на Карибите

Фирмата у нас била представител на дружеството в Дубай

Ружа Игнатова е родена на 30 май 1980 г. в Русе (според други източници - в София), а детството ѝ минава в Плевен и в столицата. Тя е едва на 10 г., когато баща ѝ Пламен и майка ѝ Веска се местят от България в Германия - в Шварцвалд. Учи право, взема и германско гражданство. Твърди, че има и докторска степен по право от Оксфорд.

В училище се проявява като много прилежна ученичка, въпреки че се налага да усвоява всичко на чужд език. Дори пропуска един клас заради високите си оценки. По-късно в нейни биографии се твърди, че е завършила висшето си образование по право за 2 и половина години вместо за 5 заради способността си да учи много бързо. Докторатът ѝ пък бил посветен на сравнението между английската, френската и немската правна система.

Още в гимназията прави впечатление с екстравагантния си вкус - носи високи токчета,червило и пищни тоалети.

Според в “Зюддойче цайтунг” в книгата за завършването си е написала: “Ще уча право в Хайделберг, след това ще бъда невероятно успешен адвокат, ще се омъжа за богат човек, ще имам деца и ще прекарам годините си, след като се пенсионирам, на един от неговите (моите!) Карибски острови”.

През 2010 г. младата жена купува леярна за стомана в Бавария. Тя отговаря за финансите, баща ѝ е член на борда като инженер, майка ѝ работи в офиса. “През 2012 г. я продава, като само четири дни след поглъщането от новия собственик той подава молба за фалит. Предполага се, че е бил измамен, а синдикът по несъстоятелност разказва, че производствените мощности са били демонтирани и транспортирани към България малко преди продажбата. Член на IG Metall си спомня, че парите също изчезват преди продажбата.

Документите, лаптопите и твърдите дискове са унищожени за една нощ и файловете изведнъж изчезват. Няма и следа от собственика. Ружа Игнатова е изчезнала”, пише германското издание.

През април 2016 г. Аугсбургският окръжен съд признава Игнатова за виновна за умишлено причиняване на несъстоятелност, за измама и счетоводни злоупотреби. За опоскването на германската леярна тя получава условна присъда от година и 2 месеца. Синдикът на дружеството обвинява семейството в кражба на 1 милион евро.

По това време обаче принцесата на стоманата вече кове кариера на криптокралица и е на път да реализира много по-мащабен удар. През 2014 г. тя се среща с човека, който ще стане неин съдружник - Ceбacтиaн Гpийнyyд.

Скоро след това заедно с още съдружници те се заемат със създаването на базираната в Сингапур схема Понци, наречена BigCoin, възползвайки се от успеха на Bitcoin. Проектът е прекратен през 2014 г., като повлича със себе си 50 милиона долара загуби на инвеститори.

И това не е краят на Игнатова, която заедно с Грийнууд основава OneCoin. В момента срещу Грийнууд, който също бе арестуван през 2018 г. в Тайланд, американската прокуратура е повдигнала 5 обвинения.

Изданието на българите в САЩ bg-voice.com пък разкрива, че в началото на септември тази година в Букурещ се е появила майката на Ружа Веска Игнатова със заявката, че ще възроди OneCoin след изчезването на дъщеря си и ареста на сина си. “Трудностите, през които преминахме, ни дадоха уроци, които ще допринесат да станем по-силни. Извиняваме се за причинените неудобства заради лъжите, които бяха разпространени, а това беше направено с користна цел. Вярвам, че ще оправдаем доверието, което ни гласувате”, казва Веска пред присъстващите, но не споменава нито Ружа, нито Константин.

Веска Игнатова обявява, че се създава нов блокчейн, предстои пускането на мобилно приложение за клиентите на фирмата, както и още няколко важни срещи по света, сред които и в Дубай през 2021 г.

Самата Ружа има няколко профила във фейсбук, в два от които продължават да бъдат публикувани съобщения от нейно име. Едно от тях от 15 април 2018 г. гласи: “Има много неща за казване. И ще кажа всичко. Но в точното време и перфектни ситуации.”

Шефове на “Уанкойн” са били Ружа, майка ѝ и два бушона

Ружа Игнатова е отстранена още от второто си начинание в България - съвета на директорите на “Сиайсиеф” - фонд за инвестиции на Цветелина Бориславова.

През юли 2009 г. тя влиза в него, но само 11 месеца по-късно е отстранена. В биографията ѝ обаче тази част е пренебрегната. Бивши нейни колеги подозират, че Ружа Игнатова измисля своята биография, няма професионални качества, нито компетентност. Присвоява си обаче най-вече чужди идеи.

След това Ружа Игнатова се отдава на “криптовалутите”. Пуска своята уанкойн през септември 2014 г., като по информация от специализираните форуми е била част от друга такава - бигкойн, която също се ползва със съмнителна слава. През 2014 г. на лъскава церемония в столичен хотел се присъжда наградата “Бизнесдама на годината”. Водещи са Ива Екимова и Евгени Минчев.

И победителят е... д-р Ружа Игнатова

“Създава и структурира портфолио за 75 млн. евро. Има две книги на немски и китайски език, както и амбицията да измести от първото място биткойн, чиято капитализация е над 7 млрд. лв.”, представят я водещите. Ружа блести в червена рокля и не сваля усмивката от лицето си.

Според сайта на “Уанкойн” до 10 март 2019 г. в компанията участват 3 533 512 души, които са купили различни обучителни пакети за търговия с уанкойни.

Три са основните дружества на Ружа Игнатова, свързани с криптовалутата - Oneсoin Ltd, регистрирана в Дубай, OneLife Network Ltd (Белийз) и “Уан нетуърк Сървисес” ЕООД - в България, което е търговски представител на фирмата от Дубай. Офисът е в сграда на пл. “Славейков”.

Първият официален сигнал от българска институция, че “Уанкойн” е измама, идва през септември 2015 г. Тогава Комисията за финансов надзор разпространи съобщение, че търговията с уанкойни не се регулира от законодателството и не са финансов инструмент. Предупреждението към инвеститорите беше, че подобни криптовалути крият риск и при изпадане в несъстоятелност на организатора ощетените не могат да бъдат компенсирани от фонда на инвеститорите. Преди това обаче няколко европейски институции и банки сигнализираха, че уанкойн е измама, а в няколко държави започнаха и разследвания срещу организацията на Ружа Игнатова и бизнес партньорите. В същото време се появиха и съобщенията, че криптовалутата е на крачка от конвертируемост, след което ще може от нея да се печелят реални пари и да се пазаруват стоки. Това обаче така и не се случи.

За последно Ружа Игнатова е забелязана в България през лятото на 2017 г., когато яхтата за 15 млн. евро акостира на порта в Бургас. Два месеца преди това прокуратурата в германския град Билефелд започна мащабно разследване срещу компанията на бизнес дамата. На 17 и 18 януари 2018 г. спецпрокуратурата, ДАНС и ГДБОП влязоха в офисите на Ружа Игнатова на пл. “Славейков” в столицата и на още няколко адреса. Оказа се, че е заради разследването в Германия, където Игнатова се издирва като член на престъпна група за измами. Там търговията с уанкойн е забранена, както и в други европейски държави. При обиските на офисите преди година участват представители на Европол. Иззети са сървърите на “Уан Нетуърк Сървисес”, разпитани са 50 души, повечето от които служители.

Ружа Игнатова не е сред разпитаните и не е обвинена в престъпления, защото няма данни за такива в България Тогава от фирмата на Ружа разпространиха и съобщение, в което пишеше следното:

“В резултат на проведената акция компанията търпи сериозни финансови загуби. От офиса на партниращите компании беше иззето работно оборудване, при което нашите партньори считат, че са умишлено подложени на натиск, който би могъл да доведе до фалит. Този факт също е изключително озадачаващ и ни навежда на мисълта, че подобно случайно съвпадение не би било логично.”

Всъщност Ружа Игнатова е била управител на тази фирма до 2011 г.

След това на нейно място е вписана майка ѝ Веска. 7 месеца преди акцията в офисите тя също е освободена, а на нейно място влиза Кристиян Манолов - младеж на 25 г., който живее в панелка в столичния кв. “Модерно предградие”. Собственик на “Уан Нетуърк Сървисес” е друга компания - “Артефикс Европа”, която също е прехвърлена на бушона Кристиян Манолов. Впоследствие дружеството, опериращо в България, става собственост на друг мъж - Ангел Бояджийски, който няма бизнес история и отново е подставено лице. В офисите на пл. “Славейков” вече няма служители.

След обвиненията от Германия и обявяването за издирване Ружа Игнатова изчезва трайно от бляскавите събития на “Уанкойн” по света, където се канят инвеститори и се убеждават да купят обучителни пакети за търговия с криптовалутата.

Едно от последните появявания на събитие е в Макао, град в южната провинция на Китай.

Датата е 31 май 2017 г. Вече е обявена за издирване от Германия, а разследването в САЩ я уличава като основно действащо лице в схемата за измами и пране на пари. Оттогава я замества брат ѝ Константин. Татуираният младеж се изявява най-често в изостанали азиатски и африкански държави - пазари, които могат да се експлоатират лесно, за разлика от тези в Европа, където десетки хиляди инвеститори вече са разбрали, че са измамени.

Криптовалутата на българката действа различно от останалите

Уанкойнът е много различен от традиционните криптовалути. Освен че няма блокчейн, той е и централизиран - има шеф за разлика от останалите криптовалути.

Схемата работи по следния начин. Привличат хора, които плащат определени суми пари, като в замяна получават токени уанкойн (цифрички в компютъра) и някакво обучение за криптовалути. На всеки няколко месеца цената на уанкойн нараства, а количеството се удвоява.

Създателите организират борса, на която участниците могат да си продадат койните. Парите за изплащане на печалбите идват единствено от новопривлечените инвеститори. Дори се създава усещането, че борсата работи, защото създателите изкуствено създават пазарно търсене и изкупуват монетите на хората, които са достатъчно умни, за да излязат от пирамидата навреме, като използват пари от новопривлечени инвеститори. Според описанието на уанкойн, когато бъдат добити всички 2 млрд. монети, борсата ще стане публична и тогава цената на уанкойн ще се определя от съотношението търсене и предлагане.

Само че всички инвеститори до момента или по-голямата част вече няма да имат стимул да държат монетите си, понеже няма гарантирано увеличаване на цената на уанкойн и ще решат да продават и да си получат печалбата. До този момент така и не се стига.

Ако обаче уанкойн бе излязъл на борсата, хората масово щяха да продават. Така заради свръхпредлагането цената щеше да се отправи стремително към нулата. При този развой създателите щяха да се измъкнат от наказателно преследване, понеже щяха да обвинят пазара за спада в цената.

Именно заради подобни опасения през 2016 г. пропада събитие за уанкойн в “СофтУни”.

“Поради спорната репутация на уанкойн валутата ние, екипът на “СофтУни” и лекторът Иван Кашукеев, решихме да сменим темата на семинара на “Отворена дискусия за криптовалутите”, писаха тогава от академията.

И Кейт Уинслет измамена от Ружа Игнатова, но само във филм

Холивудската актриса ще изиграе Джен Макадам, която загуби 300 хил. долара, в лентата “Фалшив!”

Шотландка, която е станала жертва на международната измамна схема за криптовалута OneCoin - това е бъдещата роля на холивудската звезда Кейт Уинслет. Тя ще пресъздаде на екран 50-годишната Джен Макадам, която заедно със семейството и приятелите си инвестира 300 хил. долара в капана на кралицата на криптовалутите Ружа Игнатова.

Лентата тепърва предстои да се заснеме. Правата за нея вече са откупени от компанията “Метро Голдуин Майер”. В написването на сценария ще участва самата Макадам, тъй като той ще следва описаното от нея като потърпевша в биографичната ѝ книга.

Поканата тя да се превърне във филм идва от две големи имена в Холивуд - режисьорът Скот З. Бърнс и продуцентката Дженифър Тод. Бърнс има опит в правенето на кино, посветено на реални събития. Една от най-популярните му ленти е “Репортерът” . Тя разказва за политическите игри в САЩ след 11 септември 2001 г., “Перачка на кинти” пък е свързан със скандалните открития след панамските документи. Тод е продуцирала сериала “Град на хълма”, както и снимките на церемониите по връчване на наградите “Оскар” през 2017 и 2018 г.

“Много се радвам, че Fake! (“Фалшив!”) - историята за борбата ми за справедливост за жертвите на една от най-големите измами в света, ще се превърне в холивудски филм. Това означава, че още милиони хора ще разберат за нещастието и трудностите, които донесе схемата OneCoin”, казва Макадам.

Тъй като сюжетът ще следва събитията от живота ѝ, вероятно той ще ни върне в не толкова далечната 2016 г. Тогава шотландката за първи път вижда презентация в интернет относно криптовалутата. Решава да инвестира в нея, научавайки колко печалба има в други подобни като биткойна например. Освен това успява да убеди някои от приятелите и семейството си да последват примера ѝ. Едва по-късно експерт по криптовалутите се свързва с нея, за да ѝ каже, че е била измамена.

На Кейт Уинслет в ролята на Макадам ѝ предстои да се бори не само за справедливост за себе си, но и за всички пострадали.

Актьорският състав на филма все още не е ясен. Всъщност единственото име, стигнало до медиите, е това на Уинслет. Само може да се предполага, че и другият главен образ - този на българката Ружа Игнатова, отново ще е пресъздаден от световноизвестна звезда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари