Депутатите проявиха здрав разум за ВЕЦ-овете в защитени зони

0
Отказаха да разглеждат спорна законова промяна, внесена от съпредседателя на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов, която щеше да позволи на десетки малки ВЕЦ-ове, черпещи вода в защитени зони, да възобновят работа
Отказаха да разглеждат спорна законова промяна, внесена от съпредседателя на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов, която щеше да позволи на десетки малки ВЕЦ-ове, черпещи вода в защитени зони, да възобновят работа Снимка: БГНЕС

Парламентът прояви здрав разум и се отказа да разглежда спорна законова промяна, внесена от съпредседателя на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов, която щеше да позволи на десетки малки ВЕЦ-ове, черпещи вода в защитени зони, да възобновят работа.

Симеонов, заедно с група негови депутати, предложи да отпадне забраната, която не допуска да се ползват за производство на електроенергия повърхностни води, които попадат в защитени зони. Въпросната законова поправка беше направена по абсурден начин – чрез преходните и заключителните разпоредби на проект за изменение на Закона за безопасното използване на ядрената енергия се изменяше Законът за концесиите, чрез който, на свой ред, пък се променяше Законът за водите, пише Вестник СЕГА.

ОТСТЪПЛЕНИЕТО

Инициативата предизвика яростна реакция и призиви за протест от страна на еколозите. Усетил промяната в настроенията, Симеонов днес „със съжаление“ обяви, че оттегля предложението си.

„Буквално до преди месеци 43 малки ВЕЦ-а, които отговарят на абсолютно всички изисквания, са работили и поради това, че е изтекъл 10-годишният им срок за работа, тяхното разрешително е прекратено и не е възстановено“, аргументира инициативата си депутатът. И раздразнено допълни: „Не ми харесва ние, под натиск на екологични организации, които силно изопачават истината по този въпрос, да извършим една екзекуция. Зад тези 43 обекта не само, че има инвестиции от порядъка на над 80 милиона евро, но има работещи хора, семейства, които се изхранват оттам. Няма доказателства за дейност, с която нарушават екологичните норми“.

За съпротивата срещу идеята си той обвини медиите, с които е в остър конфликт в последно време: „Виждам промяната в общественото мнение, което е, естествено, обработено от медиите, виждам, за съжаление, и промяна в политическата настройка, и ми е ясно, че това предложение няма да мине“.

ПОДКРЕПА

Едва прикритото му негодувание сподели и депутатът от БСП Атанас Костадинов, който напомни, че парламентарната комисия по енергетика е приела единодушно предложението на патриотите. Костадинов ядно цитира становище на екоминистерството, в което се казвало, че споменатите 43 ВЕЦ-а били изградени и въведени в експлоатация след 9 август 2010 г. в нарушение на действащото законодателство. „Как такова официално изречение може да присъства в документ на министерството? Това са проекти, които са с разрешения за строеж, доклад по ОВОС, и години по-късно държавата казва, че те действат в нарушение на законодателството! Няма друга европейска държава, която чрез плановете си за управление на речните басейни да въвежда абсолютни забрани за цялата територия“, възмутено коментира соцдепутатът.

Единствено съпартиецът му Манол Генов изтъкна абсурдния начин, по който Симеонов искаше да разреши дългогодишния проблем. „Отново щеше обществото да остане с впечатлението, че парламентът е ярък пример за лобистки интереси. Тази несправедливост наистина трябва да бъде решена, но по начин, който да обслужва интересите и на инвеститорите, и на  екологията“, каза Генов.

ГОТОВНОСТ

В крайна сметка, стана ясно, че казусът няма да бъде оставен висящ. Депутатите единодушно се зарекоха, че ще проведат „една по-мащабна дискусия“, за да намерят решение.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари