Парламент в будна кома

1
Съществува физически и юридически, но вече повече от две години не показва никакви признаци на съзнателна дейност
Съществува физически и юридически, но вече повече от две години не показва никакви признаци на съзнателна дейност Снимка: БГНЕС

Българският парламент съществува физически и юридически, но вече повече от две години не показва никакви признаци на съзнателна дейност.

Той функционира, но смислена работа не се произвежда, пише Елизабет Дафинова в Банкеръ.

Парламентарното мнозинство и особено ГЕРБ абсолютно без никакви възражения облича в законови текстове всяко желание на премиера и лидер на партията Бойко Борисов. Всички нормативни промени се предлагат без сериозна обосновка, без финансови разчети колко ще струва реализирането на новата норма, без оценка за въздействие – как ще се приеме от обществото и как би се отразила върху живота на гражданите. За обществени обсъждания изобщо не говорим. На управляващите явно им е последна грижа да информират тези, които са ги избрали и им плащат заплатите, какво и защо се променя, и какви ще са последствията от тези поправки.

Изненадващо за ГЕРБ опозицията от БСП и ДПС провали пленарното заседание в петък (12 юли), на което трябваше да бъде отменено машинното гласуване на предстоящите през есента местни избори. Преди малко повече от три месеца на юруш и без много мислене беше решено на евроизборите да има 3000 машини за гласуване в секциите, а на местните – 6000. Сега по същия урбулешки начин машинното гласуване се отменя, защото се било провалило. Доколкото въобще се получи някаква дискусия по темата основно в медиите, управляващите повтарят като папагали едни и същи елементарни аргументи. Първо, те се позовават на доклада на ЦИК, в който се отчитат слабостите на гласуването с машини на европейските избори, но никъде не се казва, че то трябва да бъде отменено. По-скоро се правят препоръки за законови промени, но добре обмислени, за по-добра организация на процеса.

Вторият аргумент на управляващите е, че машинното гласуване излиза по-скъпо от хартиените бюлетини. Абсолютно несериозен довод, тъй като става дума за качеството на демокрацията в страната. А демокрацията няма цена. Освен това, ако машините за евровота бяха закупени, а не наети, то с тях щяха да се проведат поне няколко избора и те да си избият цената.

Никой от властта и дума не обелва, че поради липса на време гласуването с машини на европейските избори не беше добре подготвено и не бяха обучени членовете на секционните и районните избирателни комисии. Нямаше време и за разяснителна кампания. Партиите също не си направиха труда да обяснят на избирателите си. Дори и тези, които иначе заявяват "принципната си позиция", че са за машинно гласуване. Единственото изключение е ДПС. Неговите активисти не жалят труда си още от зората на демокрацията и затова, по думите на заместник-председателя на партията и кмет на Кърджали Хасан Азис, след техния електорат има най-много гласували машинно.

Партия ГЕРБ обаче не си пада по сложните процедури, дългите обсъждания, защитаването на тези и търсенето на аргументи. Управляващите избягват каквито и да било дебати по важните теми. Те не искат да чуят различно от тяхното мнение, да не говорим за експертни становища. За тях е важно единствено да бъде изпълнено това, което е поискал лидерът. И въпреки че всички депутати получават безотчетни пари, за да плащат на експерти и консултанти преди да внесат някакъв законопроект, това не се прави. Текстовете се написват непрофесионално, "на коляно" и се бърза да бъдат приети преди някой да се е усетил какво се променя и какви вреди ще донесе то.

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова се възмути в края на миналата седмица, че "действията на опозицията са същите, както и преди европейските избори". "Заявлението им - отбеляза тя в парламентарните кулоари - че ще бъдат конструктивни и ще променят маниера си и поведението си, се оказаха лъжа, защото виждаме, че със същите действия се надяват да получат различен резултат... Надявам се, че колегите ще осъзнаят, че е по-добре да се борим с аргументи в дебата, вместо с подли номера, които не отговарят на претенциите им за отговорни политически партии”.

Интересно само за какви дебати говори Дариткова, след като от ГЕРБ почти не участват в тях. Те по-скоро "демократично" проявяват известно търпение към другите да се поизказват известно време, след което вече дежурният Станислав Иванов (прославил се с носенето на чувалите с бюлетини) прави процедурно предложение да се прекратят дебатите и всичко приключва.

Точно по този начин бяха намалени партийните субсидии от 11 на 1 лев. Набързо беше прието и безконтролното финансиране на политическите субекти от бизнеса. С което се промени целият модел на финансиране. Без да се претеглят всички плюсове и минуси, без да се прегледа какъв е чуждият опит...И без да се предвиди как ще резонира това действие в обществото.

Вносителите от ГЕРБ се позоваха, разбира се, на онези 2,5 млн. души, които са гласували положително на референдума. Но обществото не е еднородно и хомогенно. И майсторлъкът на политиката е да вземеш такова решение, което да е изгодно за повечето хора. А не като келнер да тичаш да обслужиш малцинство, което в момента вика най-силно. Затова и законодателството на ГЕРБ е такова –джуркат законите, както си искат, ако използваме стилистиката на правосъдния министър Данаил Кирилов.

Да не говорим за законодателната инициатива на Десислава Атанасова, подпомогната от бореца срещу шума Валери Симеонов за намордниците на кучетата и завишените глоби. Попитана защо пак набързо, без да са разговаряли поне с един кучкар, да не говорим за експерти и НПО-та, депутати от ГЕРБ внесоха в парламента това недомислие, Атанасова в типично неин стил и с апломб отговори: "Това е законовия отговор на случващото се". Много глупав отговор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

С ракия от дюли и декември става юли!

Харесай Дунавмост във Фейсбук