Делегация от Русенския университет посети Виетнам

0
Бяха проведени срещи с академичните ръководства на виетнамски университети
Бяха проведени срещи с академичните ръководства на виетнамски университети

Проф. д-р Велизара Пенчева, ректор на Русенския университет, чл.- кор. проф. д.т.н. Христо Белоев, председател на Общински съвет - Русе и председател на Общото събрание на Русенския университет и проф. д-р Красимир Мартев, директор на дирекция „Чуждестранни студенти“  посетиха Виетнам.

По време на посещението бяха проведени срещи с академичните ръководства на виетнамски университети. От съществено значение бе срещата с проф. д.т.н. Нгуен Ха, ректор на Аграрния и лесотехнически университет в град Хо Ши Мин и с неговия екип. Това бе втора по реда си среща за представителите на двата университета.

През есента на 2016 г. организационна делегация начело с декана на Машинния факултет от виетнамския университет се запозна с Русенския университет и с традициите му в обучението на чуждестранни студенти. Бяха проведени конкретни разговори за обучение на виетнамски студенти в русенското висше училище.

Обсъдени бяха и възможностите двата университета да обучават съвместно. Положени бяха основите за обучение и на докторанти.

Беше проведена среща с д-р Пхам Анх Туан  - директор на VIAEP   (Институт за земеделската техника и технологии за съхранение на земеделската реколта). На нея бяха постигнати договорености за съвместна научна работа в областта на земеделската техника. Подписан бе договор за съвместно обучение на служителите на института в научната и образователна степен “Доктор“.

По време на посещението си работната група от университета ежедневно имаше вълнуващи срещи с възпитаници на русенското висше училище. Те бяха твърдо уверени, че добрата им професионална реализация във Виетнам е осъществена благодарение на подготовката в Русенския университет.

Изразиха признателността си за предадените знания и умения към своите преподаватели, към състудентите си и към русенци - за доброто отношение, което винаги са проявявали към тях.

Разказаха, че сред виетнамските граждани те се разпознават като „българите“ и че в създадените виетнамско-български дружества общностите им не само поддържат добрите си спомени от България, но и получават актуална информация за социалния и политическия живот в страната.

Виетнамските възпитаници на Русенския университет с вълнение си спомняха за дългото петнадесетдневно пътуване с влак до България и за студентския си живот. Разговорите бяха прекъсвани от песни на Лили Иванова, Емил Димитров, Паша Христова и други български изпълнители.

Випускниците на русенското висше училище, сред които днес има директори, ръководители на фирми и научни работници разказаха, че в календарите на забързаното си ежедневие имат подчертани и датите на български празници - 24 май, 8 декември и др. - и не пропускат да се съберат, за да ги отбележат подобаващо.

Много от тях са посещавали Русе през изминалите години заедно с вече порасналите си деца, за да им покажат университета, в който са получили своето висше образование.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари