Делегация от китайския град Ичун посети Русе

0

Посещението е във връзка с домакинството на Русе през 2025 г. на Световното първенство по драконови лодки

Кметът на Община Русе Пенчо Милков посрещна днес 10-членна делегация от китайския град Ичун, начело със заместник-кмета Фанг Янру, представители на различни общински дирекции и спортни експерти. Посещението е във връзка с домакинството на Русе през 2025 г. на Световното първенство по драконови лодки и желанието на двете общини да задълбочат отношенията си в различни сфери на дейност.

Първенството ще бъде продължение на културните и спортните връзки, които Русе има с китайската общност. Това е още една възможност не само за децата и младежите, но и за всички граждани. Радвам се, че тази наша идея прераства в приятелство, което да развиваме във времето“, сподели кметът и подчерта признателността си към китайското посолство в България за съдействието в установяване на отношенията между двете общини.

Гостите споделиха задоволство от посещението в СУ "Васил Левски", където се срещнаха с ученици, изучаващи китайската култура и език. Днес те ще се запознаят и с възпитаниците на Спортен клуб по ушу "Калагия" към Общинския младежки дом и ще разгледат района на Лесопарк „Липник“ и язовира, където след 2 години ще се проведе световното първенство.

Нашият град се намира на 10 хиляди километра от Русе, но някак, чрез реката и лодките, се чувстваме много свързани с това място“, подчерта Фанг Янру.

Кметът Пенчо Милков отбеляза, че гребането с драконови лодки дава уникален шанс за спорт, отдих и забавление на семейства, приятелски групи и колеги на открито. Лодките са дълги 12 метра и събират 22-ма души - 20 от тях са гребци, един е водачът отпред, а отзад е кормчията.

Гостите подчертаха, че за участие в състезанието е необходима редовна подготовка. Те подариха на кмета на Русе учебник по драконови лодки, който ще бъде преведен от китайски и ще се използва при подготовката на събитието в следващите месеци. В края на срещата бе подписана и декларация за намерение за установяване на приятелски отношения между Русе и Ичун.

За да почерпят опит, представители на местната администрация се включиха и в първия за България Фестивал на драконови лодки на езерото в Панчарево, организиран от Китайския културен център на 24 и 25 юни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Протоколчик
    Да бяха сложили по едно Българско и едно Китайско флагче на масата за преговори в чест на гостите? Ама то трябва да разбираш от протокол, а не да си "парашутист"!
  • 5
    2
    Менчо
    Пенчо да заминава за Китай ,милиард китайки чакат да ги опраши
  • 7
    1
    Русе нюз
    Чак от а Китай дойдоха да видят нашето чудо-Пенчо!!!,без аналог в целия свят
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари