Данаил Кирилов: Успяхме да отговорим правилно на неправилно поставен въпрос

0
Министърът на правосъдието определи отиващата си 2019 година като забележителна за българската правосъдна система
Министърът на правосъдието определи отиващата си 2019 година като забележителна за българската правосъдна система

Данаил Кирилов определи отиващата си 2019 година като забележителна за българската правосъдна система.

"Успяхме да отговорим правилно на неправилно поставен въпрос с отговорността на главния прокурор и тук особено значение имаше вашия ангажимент, който беше поет пред представителната мисия на Венецианската комисия от името на България да изпълним точно и стриктно препоръките, които знаехме предварително, че няма да са благоприятни за нас."

Това посочи в отчет за свършената работа през 2019 година министърът на правосъдието Данаил Кирилов, предаде Фокус.

„Знаем, че те исторически са повлияни от субективното поведение на защитници по едно дело, което е завършило през 2009 година, защитници, които в предходно правителство и предходен министър сега са съдии в Европейския съд по правата на човека. И въпреки този субективизъм и политическа експлоатация на тази тема, смятам, че се справихме успешно с това предизвикателство“, допълни министърът.

Той определи отиващата си 2019 година като забележителна за българската правосъдна система, най-вече заради препоръките на ЕК Механизмът за сътрудничество и проверка да бъде свален от страната ни.

„Министерството на правосъдието участва и съучаства в този процес, смятам успешно. Искам да отбележа, че за да бъде резултатен и ефективен този процес, основната роля на трите неща, с които се гордее министерството тази година, са в резултат на вашата политическа решимост и комуникация с лидерите на ЕС. Благодаря за политическата воля и комуникацията с председателя на ЕК Жан Клод-Юнкер, благодарение на която ние успяхме да постигнем заключителни препоръки, които да бъдат изпълнени“, допълни Кирилов.

Правосъдният министър се спря и на образованието, като посочи, че множеството юристи, които се произвеждат от висшите учебни заведения, е критичен проблем.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари