Да те глобят за чуждо нарушение

1
За абсурда разказва потърпевшия Светослав Топалов
За абсурда разказва потърпевшия Светослав Топалов Снимка: Господарите

Да те глобят за чуждо нарушение

За такъв абсурд разкри потърпевш, който се обръща към Господарите

Сигналът

Преди месец Светослав Топалов от Стара Загора получава електронен фиш за нарушение, извършено на 16.03.2020 г. – каране без винетка по платен пътен участък. Нарушението обаче е извършено с автомобил, който той е продал на 22.01.2020 г. на друго лице.

Потърпевшият решава да отиде в районното управление на агенция “Пътна инфраструктура”, за да подаде молба за анулиране на фиша. Той прилага договора за покупко-продажба и документа за санкцията. Дни по-късно обаче получава отказ фишът да бъде анулиран. Причината – не е посочил данни на водача, извършил нарушението.

Той решава да подаде втора молба. Този път тя отново е отхъврлена. Новата причина – изтекъл е срокът за предявяване на иск за отмяна на санкцията. При опит за решаване на проблема в КАТ от там препращат потърпевшия отново в агенция “Пътна инфраструктура”. Според тях няма причина глобата да не може да бъде отменена.

След много разговори и обещания от служители на АПИ, той търси съдействието на адвокат, за да заведе дело. Макар невинен, шансът да го загуби е 50 на 50, споделя още потърпевшият.

Реакцията на “Господарите”

След получаването на сигнала изпратихме запитване до Агенция “Пътна инфраструктура”, в което молим за компетентно становище по въпроса:

Вместо отговор към нас, Светослав Топалов получава обаждане от служтел на Агенцията. Той го уведомява, че фишът ще бъде анулиран. Надяваме се и прехвърлен на правилния човек, извършил нарушението.

Поуката

Макар и едва след нашата намеса, от АПИ решиха проблема на този човек. Бъдете като него – сигнализирайте за нередности, измами и корупция и не си затваряйте очите за проблемите. Активната гражданска позиция не се изразява в писане на фейсбук статуси и коментари, а в сигнали – до институциите, до нас, търсене на отговорност и настояване за решаване на проблемите.

Вижте подробности в репортажа на Виктория Симеонова и оператор Йохан Вирт

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- И той ми казва: "Искам да имам дете от теб!"
- И ти?!
- Пратих му по-голямото, че то яде повече!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари