Чакащите за белодробна трансплантация пациенти гаснат

0
От 2017 година до момента няма българин, който да е включен в европейската листа на чакащите
От 2017 година до момента няма българин, който да е включен в европейската листа на чакащите

Крайно усложнена остава ситуацията на пациентите у нас, чакащи за белодробна трансплантация.

Новият изпълнителен директор на Агенцията по трансплантация д-р Михаил Христов заяви, че от май месец 2017 г. е престанал да действа договорът с болницата във Виена, благодарение на който 7 наши болни са трансплантирани белодробно, предава Bulgaria ON AIR.

"17 човека имаме включени в листата на чакащите за белодробна трансплантация. Двама от тях са в особено тежко състояние, една от жените е в реанимация вече втора седмица. Наистина има хора, които умират", каза д-р Христов.

Той съобщи, че е замразена и кореспонденцията с болницата в Есен, която е била алтернативен вариант. Последното писмо е от 16 август и в него се казва, че не може да се помогне на българските пациенти.

"Крайната цел е белодробните трансплантации да се изпълняват и проследяват в България", отбеляза д-р Христов. 

Тодор Мангъров от Асоциация "Пулмонална хипертония" е на мнение, че има форма на неразбиране на проблема от страна на здравното министерство. По думите му пациентите са малък брой и това е позволило на Министерството на здравеопазването да неглижира проблема. 

"От 2017 г. до момента няма българин, който да е включен в европейската листа на чакащите. Тези хора умират! По един пациент на всеки два месеца си заминава", алармира той в студиото на "България сутрин".

Радостина Гетова, която е главен експерт в Агенцията по трансплантация увери, че поддържат връзка с чакащите за трансплантация и държат техните близки в течение със ситуацията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари