Поставят второ изкуствено сърце на 23-годишния Дани, който от година чака трансплантация

0
Състоянието на младия мъж се влошава и той е в болница
Състоянието на младия мъж се влошава и той е в болница Видео: NOVA

Състоянието на Йордан Пенчев се влошава

Следващата седмица 23-годишният Йордан Пенчев, който от година чака трансплантация, ще претърпи операция по поставянето на второ изкуствено сърце.

До последно си мислех, че ще се оправят нещата и ще се възстанови сърцето”, разказва пред NOVA Йордан. Днес има една мечта: „Да получа ново сърце”, казва младият мъж.

Състоянието на младия мъж се влошава и той е в болница.

През по-голямата част от деня спи, отпаднал е, единствената му разходка е до банята, да гледа телевизия и да чати с приятели. Утре става на 24 г. Пожелавам му вълшебен рожден ден, който да му донесе ново сърце, здраво и силно, с което да сбъдне мечтите си”, заяви София Пенчева, майката на Йордан.

Проф. Димитър Петков, който е направил първата операция, сега ще направи и втората, обясни, че е имало проблем с доставката на второто сърце.

Благодарение на личните контакти на професор Начев, заедно с професор Петко Салчев, успяхме за 1 седмица да осигурим финансирането. Това сърце не е в реимбурсния списък, но е най-модерното сърце. Оттук нататък всичко зависи от фирмата доставчик. Очакваме това да се случи до седмица-две”, обясни проф. Петков.

Сърцето е предназначено за лява камера, но ще бъде поставено на дясна. „Ще бъде предизвикателство”, коментира проф. Петков.

По думите му рисковете са много. „Нашите притеснения са дали организмът на Данчо ще приеме новото сърце и докога”, обясни проф. Петков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари