Укриват информация кой е уредил пререждането на Веселин Даков в списъка за трансплантации

0
Предреденият от Даков пациент и до момента не е трансплантиран
Предреденият от Даков пациент и до момента не е трансплантиран

Предреденият от Даков пациент и до момента не е трансплантиран

Включването на главния секретар на Министерски съвет Веселин Даков в списъка за трансплантации е дошло след настояване на Правителствена болница с основание за спешност . Изпълнителна агенция “Медицински надзор” не отговаря кой е взел решение той да се предреди, въпреки нормативния алгоритъм и твърди, че няма информация за обаждането от високо място, за да бъде трансплантиран големецът. Предреденият от Даков пациент и до момента не е трансплантиран. Това става ясно от отговори на въпроси по реда на ЗДОИ, изпратени до Министерството на здравеопазването, на които отговори ИАМН, информира BIRD.bg

Миналата седмица министър Кацаров съобщи, че човек на най-висока длъжност в държавната администрация се е предредил за трансплантация на черен дроб от трупен донор. Той е бил включен в списъка след като са определени първите трима съвместими рецепиенти, като е имал само 4 точки. Първият в списъка пациент е бил с 54 точки и е очаквал трансплантация във ВМА. Предреждането се случило след телефонно обаждане. До момента не се знае кой се е обадил, кой е получил обаждането и кой е манипулирал нормативния алгоритъм, за да уреди големеца с черен дроб “по спешност” за сметка на чакащите.

По информация на БРРД, публикувана преди пресконференцията с разкритията на д-р Кацаров, става дума за дългогодишния главен секретар на Министерски съвет Веселин Даков. Всъщност разкритието на министър Кацаров дойде след като изпратихме въпрос до него за този конкретен случай. Според източници на медията ни с уреждането за трансплантация са били запознати премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Екатерина Захариева и бившият здравен министър Костадин Ангелов. Борисов и Ангелов отрекоха да са се обаждали, за да се случи предреждането.

КОЙ?

Подборът на конкретен реципиент се извършва по нормативен алгоритъм за всеки конкретен орган за присаждане. След прилагането на алгоритъма съобразно данните в Служебния регистър на ИА Медицински надзор, са определени трима потенциални рецепиенти, които са подредени в съответствие с получената комплексна оценка за всеки от тях. Впоследствие на основание получено уведомление от УМБАЛ Лозенец ЕАД за актуализация на данните в служебния регистър, в подредбата е включен и четвърти пациент със статус на спешност” – това гласи отговорът на въпроса “Кой е взел решението за предреждането на висшия държавен чиновник”?

На въпросите кой и на кого се е обадил, за да се случи предреждането, както и кога точно се е получило това обаждане от ИАМН отговарят, че нямат информация.

От болница Лозенец излязоха със съобщение, в което се твърди, че спешността се изразявала в новооткрито онкологично заболяване у пациента.

БРРД се свърза по телефона с бившия шеф на ИАМН Георги Деянов. Той отрече да е получавал обаждане за трансплантацията на Даков. Според него решението на кого да се даде органът е взел трансплантационният екип от болницаЛозенец”.

Аз съм специалист по УНГ, нали не очаквате от мен да решавам на кого да се трансплантира черен дроб” – заяви той.

Тази теза е твърде спорна, тъй като именно за тази цел има нормативен алгоритъм, който да определи списъка на чакащите и най-подходящия реципиент на органа. За същия черен дроб вече е чакал друг пациент и екип във ВМА. Няма данни за открита несъвместимост на тримата селекционирани преди да бъде включен Даков “по спешност”. Следователно е имало ненормативна манипулация на списъка, но от ИАМН не казват как се е случила тя.

Самата трансплантация е станала на 21 април, след като на 20 април възниква донорска ситуация в област Шумен. На този ден в областта не са регистрирани ПТП или други инциденти с жертви. Вероятно става дума за донор изпаднал в мозъчна смърт в местна болница.

Пациентът, който е бил предреден от Даков все още чака трансплантация. От 20 април до момента е имало само една трансплантация на черен дроб и органът не е бил съвместим.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари