Британският "Таймс" сравни Георги Господинов с Джордж Оруел

0
Според английския критик Саймън Ингс, романът на Господинов притежава част от характера на класиката "1984" на Оруел
Според английския критик Саймън Ингс, романът на Господинов притежава част от характера на класиката "1984" на Оруел Снимка: Juliana Krohn

Авторитетното издание "Таймс" (The Times) публикува на 30 април обширен текст, посветен на романа "Времеубежище" на Георги Господинов със заглавие "Предупреждение към Европа и Путин"

 Авторът му - британският критик Саймън Ингс, прави сравнението между българския писател и именития британски антиутопист Джордж Оруел още в подзаглавието на статията, информира Дневник. 

Повод за материала на "Таймс" е предстоящата премиера на "Времеубежище" във Великобритания. В него Ингс отбелязва, че романът на Господинов притежава част от характера на класиката "1984" на Оруел.

"Времеубежище" е взривяващ жанра роман на идеите", пише още британският критик. Според него романът на българския писател, благодарение на собствените си достойнства и в контекста на днешната война, има реален шанс да се превърне в класика още сега. "Времеубежище" излиза във Великобритания на 12 май в превод на Анджела Родел, съобщиха от ИК "Жанет 45", която издава книгите на автора в България. Това е поредно признание за Георги Господинов и романа му само в рамките на последните седмици. Писателят ни бе поканен журито, което в края на април избра лауреатите на Европейската награда за литература. Тя беше спечелена от младия грузински писател Ива Пезуашвили с романа "Бункер".

Авторът беше и част от програмата на парижкия Фестивал на книгата заедно с Теодора Димова. Двамата участваха в дискусия и четене в Дома на поезията в Париж на 23 април.

Веднага след това в Австрия "Времеубежище" бе обявен за книга на месеца в избора на Австрийските радио и телевизия ORF/Ö1 и Асоциацията на книгоразпространителите в страната. А в Италия романът е сред номинираните за една от най-престижните награди в страната - "Грегор фон Рецори".

В интервю за "Дневник" след завръщането си от Фестивала на книгата в Париж, Георги Господинов сподели, че един добър писател не може да остане безразличен при вида на това, което се случва днес в Украйна. За Господинов европейската литература в най-добрите си традиции е винаги на страната на страдащите. А "талантът е крайна чувствителност, да те боли от всичко, да те вълнува всичко, да мине тази болка през ума и тялото ти, иначе няма как да уловиш цялата тревожност във въздуха, нищо."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари