Сергей Станишев: Политиците се оказват безплодни

0
Не се търсят възможности за помиряване, вижда се само ескалация на военните действия, коментира Станишев
Не се търсят възможности за помиряване, вижда се само ескалация на военните действия, коментира Станишев Снимка: Facebook

Не се търсят възможности за помиряване, вижда се само ескалация на военните действия, коментира Станишев

"Стига да има чувство за отговорност и лидерство, е възможно съставянето на правителство. Политиците се страхуват да не изпуснат твърдия си електорат и се чувстват като заложници на това, което са говорили по време на кампаниите. България има нужда от стабилно мнозинство, от работещ парламент, ситуацията е кризисна. Последните две години политиците се оказват безплодни да намерят решения и да решат проблемите на страната. Трябва да позаровят политическото си его".

Това каза евродепутатът Сергей Станишев, бивш президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС), бивш лидер на БСП и бивш премиер.

И допълни, че лидерството в политиката е да вземаш решения, да носиш отговорност и да можеш да обясниш на избирателите си какво и защо правиш.

"В последните седмици ставаме свидетели на театрални действия, които да покажат всяка от политическите сили като конструктивна с оглед на предстоящи избори, за да не пада вина върху тях".

В предаването "12+3" по БНР Станишев посочи, че е крайно несериозно нежеланието някой да поеме отговорност:

"ГЕРБ имат 9% подкрепа от хората с право на глас, другите - още по-малко. Затова трябва да бъдат по-смирени пред държавата и да търсят решения. Няма решения, в които нищо да не загубиш. Трябва да се направи избор".

Според него левицата е в тежка криза.

На 8 май 1945 година е подписан актът за безусловна капитулация на германия, с което се слага край на Втората световна война. Като историк той коментира, че най-голямата трагедия в историята на 20 век е Втората световна война и последствията от нея, а тази трагедия предизвиква идеята за европейски съюз, за да може различните интереси да се решават чрез цивилизован диалог и да се търси общото на базата на ценности.

"За да не се превръща Европа отново в извор на война. Поуките са важни, но е притеснително, че Европа отново става терен на война. Това показва, че уроците са позабравени. Няма невинни в това, че загиват десетки хиляди души и от двете страни. Военен победител от тази война няма да има. Политиците трябва да намерят мъдрост да се отдалечат от военната реторика. Не се търсят възможности за помиряване, вижда се само ескалация на военните действия. Това касае целия свят, защото се променя цялостната геополитическа среда".

Сергей Станишев е организатор на форум за прогресивни леви решения, в който ще участват евродепутати социалисти, синдикати, представители на НПО.

"Искаме да върнем разговора към политиките. В България има деградация на политическото говорене, говори се с шаблони и лозунги, които по-скоро са параван. Искаме да покажем, че във всяка политика е възможен и необходим ляв прогресивен и модерен прочит и подход. Българската левица има интелектуалния капацитет да произвежда политики".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    3
    нинова
    не сме забравили че по времето на този плъх от снимката изчезнаха безследно едни доклади , и поголовно се заменяха гори . в нормална държава този червен боклук щеше да е с дълга присъда в затвора, и не само той.....
  • 2
    2
    До Сер ГЕЙ
    Не си прав Скъпи. Вашият наместник тука е Многоплодец. Да се свети името на Оплождителя на вилаета. Чакаме сега втората реколта от заплодителството му.
  • 6
    1
    русенец
    Прав си, СерГЕЙчо! Такива сте! Ей на, на някои даже им назначават и съпруги.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари